Árhullám érkezik a Kettős-Körösre!


Az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében jelentős mennyiségű csapadékterhelés érte főképpen a Fekete-és Sebes-Körös folyók hegyvidéki vízgyűjtőinek felső részét. December 1-jére Biharfüreden 72 mm csapadék hullott, a hótakaró vastagsága 30 cm-ről 36 cm-re növekedett.

A szerdai napra további 15 mm csapadékot észleltek, míg a hótakaró vastagsága 5 cm-t csökkent. A romániai vízgyűjtő alacsonyabban fekvő részein a kétnapos átlagos csapadékösszeg 12 mm volt.

1. ábra: Az elmúlt 2 nap csapadékösszege a Körösök vízgyűjtőin

Hidrológia

A Fekete-Körösön elindult árhullám tegnap az esti órákban tetőzött Belényesnél I. fokot megközelítve. Az árhullám jelenleg Tenkefürdőn jár, reggel 5 órakor tetőzött 396 cm-en
(I. fok 350 cm). A folyó magyarországi állomásain ma reggel Antnál 291 cm-et, Remeténél 186 cm-t mértek.

A Fehér-Körösön elindult kisebb árhullám jelenleg Borosjenőnél jár, ma reggelre 1 m-es vízszintemelkedés mellett 226 cm-t mértek. Gyulánál a ma reggeli észlelés szerint 22 cm volt a vízállás.

A sebes-körösi tározókból már a korábbi napokban is történtek vízeresztések, amely a mai nap is folytatódott, Körösszakálnál ma reggel 94 m3/s volt a folyó vízhozama.

Várható helyzet

A Fekete-Körös hazai szakaszán Antnál holnap reggelre az előrejelzett vízállás
543 cm +/- 41 cm (I. fok 500 cm). Remeténél I. fokot (500 cm) nem éri el az árhullám tetőzése.

A Kettős-Körösön Békésnél 477 cm +/- 47 cm –es vízállás mellett várható az árhullám levonulása (I. fok 550 cm) pénteken a nappali órákban.

Az OMSZ meteorológiai előrejelzése szerint a következő napokban újabb csapadékhullásra nem kell számítani, a nappali legmagasabb hőmérséklet +10oC körül alakul, míg az éjszakai minimumok csak az 1000 m feletti magasságon süllyednek fagypont alá.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!