Bel és árvízvédelmi készültség a Körösökön!


A Fekete-Körös hazai és a Kettős-Körös felső szakaszán holnap reggelre az I. fokú készültségi szint közelében várható a vízállás, ami nagymértékben függ a tegnap lehullott csapadékból képződő lefolyástól.

Az OMSZ meteorológiai előrejelzése szerint a holnap estig a vízgyűjtőt átlagosan további 7 mm csapadékterhelés éri, a hét további részén jelentős csapadékhullásra nem számíthatunk. A nappali legmagasabb hőmérséklet a mai napon +10oC körül alakul a hét további részén ettől alacsonyabb, +3-6 oC körüli napi maximumokra számíthatunk. A minimumok -3 oC körül alakulnak.

Belvízvédekezés

A hétvégi csapadék, és a területen lévő hóolvadás következményeképpen belvíz-összegyülekezés indult meg, mely több csatorna szivattyútelepénél is üzemigényt váltott ki.

Jelenleg 5 belvízvédelmi szakaszon vált szükségessé, összesen 15 telep beüzemelése. A 12.08-as Élővíz-csatorna belvízvédelmi szakaszon II. fokú, 12.05 Kettős-Körös jobb parti, 12.06. Hosszúfoki, 12.07. Fekete-Fehér-Körös közti, 12.09 Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon I. fokú a belvízvédelmi készültség.

A II. fokú készültség elrendelése azért vált szükségessé, mert a Kettős-Körösön levonuló árhullám megszüntette a gravitációs vízkivezetési lehetőséget a 12.08-as Élővíz-csatorna belvízvédelmi szakasz főgyűjtő csatornáján, így a főbefogadóba emelő Békés III. sztp. folyamatosan üzemel három város (Békés, Békéscsaba, Gyula) belterületének védelme, valamint az oldalcsatornák befogadóképességének fenntartása érdekében.

Az elöntött területek felmérése folyamatban van. A területen lévő vízfoltok javarészt a hirtelen felmelegedés miatt alakultak ki. A csapadék és az elolvadt hó a még fagyos talajba nem tudott elszivárogni.

Forrás:

Tájékoztató a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi helyzetéről

2016. január 11.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!