Újévi állófogadás a Városházán


Forrás: GA-Pix Fotó - Békés
Helyszin: Polg.mest.hiv.
Megjelent: 2016 Január 15. ( Péntek ) 21:01
Módosítva: 2016 Január 17. ( Vasárnap ) 14:58
Izsó Gábor polgármester ünnepségen elhangzott köszöntője:

Minden közösség életében vannak olyan jelentős események, melyek arra késztetnek bennünket, hogy – kicsit az idő múlását megszakítva is - számot vessünk közös dolgainkkal. A hétköznapok munkával teli óráinak eredménye inkább a következő feladat megfogalmazására és annak végrehajtására ösztönöz bennünket.
Mostanában egyre gyakrabban hallom, másoktól is, de magam is tapasztalom, hogy a felgyorsult világ olyan érzettel tölt el bennünket, mintha gyorsabban telne az idő, mint régebben.
De ez bizonyára nem igaz, hiszen az idő, mint a negyedik dimenzió, nem változik. Az életritmusunk gyorsult fel, vagy ha tetszik, egy adott időintervallumban elvégzett vagy megélt történések száma nőtt meg. Ez korántsem biztos, hogy jó így, de a technika fejődésével, az információ áradatának évenkénti hatványozódásával számolnunk kell, ha tetszik, ha nem.
Ebben a hatalmas rohanásban akkor tudunk megmaradni embernek, akkor tudunk feltöltekezni, ha alkalmanként megállunk, értékelünk, ünnepelünk, illetve ami a legjobban hiányzik manapság: beszélgetünk egymással.
Nem kommunikálunk, Tisztelt Hölgyeim és Uraim, hanem beszélgetünk! - a kettő ugyanis nem ugyanaz…
Az évfordulók évezredek óta olyan események, amelyek hála a Jó Istennek szinte az embertől függetlenül megálljt parancsolnak nekünk, egyéneknek, családoknak, de tágabb közösségünknek, az emberiségnek is.
Most, a mai péntek délután azokat a személyeket hívtuk meg ide, a városházára egy kis beszélgetésre, akik a 10 milliárdos emberiség egy 20 ezer fős szeletét, Békést reprezentálják, vagy szebben mondva képviselik azzal, hogy szerepük, munkájuk döntő befolyással van a település életére.
Mert bizony, Tisztelt Hölgyeim és Uraim a legfőbb energiaforrás maga az ember, a magáért a közösségért tenni akaró ember. Nyilván sok egyéb tényező is van, ami kívülről befolyásolja az életünket fejlődésünket Ilyenek a földrajzi elhelyezkedés, az infrastruktúra (úthálózat), a fővárostól való távolság, a népesedés csökkenése és a kevésbé iskolázott emberek arányának alakulása. Amennyiben ezeket tekintjük Békés, sőt egész Békés megye nem tartozik a legszerencsésebbek közzé az országon belül. Egy igazságtalan döntéssel az ország közepéből a határmentén találtuk magunkat, és nem a fejlettebb nyugati oldalon. Lehetne még folytatni a siránkozást, de nekünk, Tisztelt Hölgyeim és Uraim itt és most kell élni.
Mi, akik most itt vagyunk, itt dolgozunk és úgy döntöttünk, hogy a nehézségek ellenére nem megyünk el. Úgy döntöttünk, hogy minden lehetőséget kihasználva, szívós munkával egy olyan élhető várost alakítunk ki, mely biztonságos, tiszta, rendezett, szerethető. Egy olyan várost ahol jó élni.
Így, haladva, a közeli nagyobb településekkel együttműködve, vonzóbb lehet városunk a munkahelyteremtés, a turizmus területén is, megállítva a népesség csökkenését, csökkentve az általános elöregedés ütemét.
Ennek a folyamatnak az elején tartunk, de látva a tendenciákat elmondhatom, hogy jó úton haladunk egy olyan partnerrel, aki felismerve az országban is jelen lévő negatív tendenciákat, időben és hatékonyan lépett a népességcsökkenés lassítására, a munkahelyteremtések támogatására, a biztonságérzetünk növelésére, a gazdasági fejlesztésekre.
Ez a partner Magyarország Kormánya. A kormányprogramokhoz is kapcsolódva Békés is elmondhatja, hogy nagyon sok területen léptünk előre. Ha lassan is, de növekszik, a születések száma 2013-ban 156, 2014-ben és 2015-ben 180 gyermek született Békésen. Megállt a munkanélküliség növekedése, minimális csökkenés tapasztalható 2014-ben 9,7% 2015-ben 9,1%.
Már önmagában komoly sikernek mondható, hogy Békésen egyetlen intézmény sem szűnt meg nem csak az elmúlt évben, de a korábbiakban sem.
Komoly eredményként könyvelheti el a település, hogy – jelentős ellenszélben – sikerült megmenteni Békésen a több mint 100 éves hagyományra visszatekintő mezőgazdasági oktatást. Sőt a járási hivatallal és kormányablakkal nem csak a munkahelyek száma nőtt, hanem tovább erősödött a lakosság ügyfélbarát kiszolgálása és Békés városának körzetközponti szerepe is.
A bejelentett iparűzési adót fizetők száma nőtt. Az iparűzési adó mértékének ugrásszerű emelkedése 2014-ben (2013-ban 335 millió 2014-ben 403 millió) következett be. Ezt a szintet 2015-ben is tartja a település.
Jelentős számú - elsősorban az energiatakarékos üzemeltetést elősegítő - pályázatokból megvalósított beruházást adtunk át, melyből kiemelkedik a Hajléktalanszállók teljes felújítása. A kiemelést nem csak az összeg nagysága, hanem a pályázat írásában és magvalósításában nagy önállóságot és példamutató lokálpatrióta szemléletet mutató Családsegítő Központ munkája indokolja. Mindemellett a 9 önkormányzati épület energiatakarékos átalakítása (közel 300 millió Ft) is jelentős anyagi és szakmai siker.
Az ivóvíz hálózat rekonstrukció illetve a belvízrendezéssel kapcsolatos pályázatok közel 3 milliárd Ft értékben valósultak meg, növelve az egészséges ivóvízellátás, illetve a belvíz elleni védekezés biztonságát, illetve a város vagyonát.
Az átszervezések után az önkormányzat irányítása alatt egy oktatási intézmény – az óvoda – maradt. Az óvodával egy intézményt alkotó bölcsődékkel együtt egy épület kivételével valamennyi telephely megújult, így a magas színvonalú szakmai munkát már a tárgyi feltételek is jobban segítik. A megüresedett épületeket további közösségi célokra használjuk fel.
Örvendetes, hogy intézményeink, sportegyesületeink – amellett, hogy számos működési támogatást nyertek, épületkorszerűsítésre is eredményesen pályáztak. Pl.: kézilabda -25 millió forint a sportcsarnok felújítására, vagy a labdarugók az öltöző felújítására. A kajakosok a csónakház bővítésére kaptak lehetőséget 15 millió Ft értékben.
Az egyik legnagyobb szervezési feladat az önkormányzat számára az adózás és a szemétszállítási díj különválasztása és az arányos, általános és teljes közteherviselés magvalósítása volt. Az év végére sikerült a folyamatot levezényelni. Megvalósult a teljes szelektív hulladékgyűjtés a városban, illetve a három különböző űrmértékű edényzetnek megfelelően a differenciált szemétszállítási díj bevezetése is megtörtént. Ennek volt előfeltétele az önállóan működő, saját tulajdonú BKSZ Kft. korábbi létrehozása.
Új lendületet vett a lakásgazdálkodás is. Folyamatosan csökken a tartozások összege, a lakások felújítására évről évre tervszerűen megtörténik.
A közmunka programban átlagosan havi 360 főt foglalkoztattunk. Örvendetes, hogy évről évre nő az értékteremtő startmunkában résztvevők aránya, illetve beindult a 12 főt foglalkoztató szociális szövetkezet is.
A szociális gondoskodás mindig is kiemelt helyen szerepelt az önkormányzat feladatai között. Örvendetes, hogy ebben az évben a segélyezés mellett iskolakezdési támogatást, illetve hulladékdíj támogatást is tudtunk fizetni a jogosultaknak, több 10 millió forint értékben.
Gőzerővel folytattuk az Európai Uniós pályázatok előkészítését az elmúlt évben is, annak érdekében, hogy az idén megjelenő pályázatokból a lehető legtöbb és leghasznosabb lehetőségekkel tudjon élni a város. Ennek érdekében egyik kezdeményezői voltunk annak a szervezetnek, mely KBC (Közép-békési Centrum Nonprofit Kft.) néven több, mint 30 megyei település pályázatait fogja össze. A szervezet székhelye a polgármesteri hivatalunkban van.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Ha azt mondjuk, hogy az ország motorja, így a város motorja, szíve is a gazdaság, akkor a lelke pedig az intézmények, civil szervezetek, egyházak, sportegyesületek és a városért dolgozó, önzetlen békési lokálpatrióták.
Ha az előbbi hasonlatot folytatom, akkor meg kell, hogy állapítsam, hogy Békésnek bizony nagyobb a lelke, mint a szíve. De had idézzem ide Dobót, aki az alábbi szavakkal biztatta az egei vár védőit: "A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében". Valahogy így vagyunk ezzel mi is, Kedves Békésiek.
Készülve erre a beszédre kértem, hogy az érintettek egy oldalban foglalják össze az elmúlt évet. Nos, a vezetők, bármennyire is igyekeztek visszafogni a tollukat, így is mintegy 50 oldalnyi anyag érkezett.
Természetesen nem fogok visszaélni az önök tűrő- és legfőképpen állóképességével, én ennek a felolvasásától most eltekintek. Egyben üzenem, hogy sok, nagyon hasznos, sőt néhol még számomra is meglepő információt kaptam.
Elmondhatom, hogy testünk, lelkünk jó kezekben van, hiszen a háziorvosi ellátás, a 18 szakrendelőből álló járóbeteg-ellátás és az ügyeleti ellátás is 100%-ban szakorvossal ellátott, jól működik.
Itt fontosnak tartom elmondani, hogy 2016. évre Békés Város Önkormányzata elengedi a háziorvosok iparűzési adóját.
A lakosság biztonsága kiemelt szempont számunkra. Azt tapasztaljuk, hogy ezen a területen is jó úton haladunk, az esetek felderítési aránya is egyre emelkedik.
A polgárőrség az egyik legaktívabb és leghatékonyabb civil szervezet városunkban. Nincs olyan program, rendezvény, ahol nem számíthatunk a segítségükre.
Emelkedő tendenciát mutat a kulturális események száma, a résztvevők köre illetve a turisták száma. Itt azért néhány számot el kell, hogy mondjak, mert annyira impozánsak.
A dánfoki látogatók száma 55%-os növekedést, a vendégéjszakák száma 22%-os növekedést mutat az előző évhez viszonyítva. Az uszoda és strand látogatóinak száma 72 ezerről 85 ezer főre nőtt 2015-ben.
A civil szervezetek aktívan hozzájárulnak a város kulturális palettájának színesítéséhez. Nem túlzás azt mondani, hogy mindig történik valami, ahova érdemes elmenni, aktívan részt venni. Sportéletünk – a lakosság számát tekintve – a legaktívabbak és a legjobbak között van a megyében. Ezt a tendenciát a jövőben is támogatni kívánja a város.
Eredményeik közül számosat ki lehetne emelni, elég csak a Laczó Dani kenusunk Európa bajnoki címére utalni.
A művészetek abba a kategóriába tartoznak, mely gyönyörködtet, nevel és szíveket dobogtat meg, elég csak arra gondolni, amikor Mahovics Tomikáért dobogott hangosabban valamennyi békési szíve, vagy Csuta Gyuri barátunk illetve a Bétazen vitt zsongást a békési nyárba, nem is szólva intézményeink kiállításairól, kisebb-nagyobb programjairól...

Tisztelt Hallgatóság!
A teljesség igénye nélkül soroltam fel néhány dolgot az elmúlt esztendő történései közül. Egy ünnepi beszéd nem válhat száraz adathalmazzá és nem is feladata a teljes körű értékelés, hiszen ezt a lakosságnak kell megtennie… Békés városa lakossága pedig méltán és joggal lehet büszke az eredményeire, melyek önöket és az önök által képviselt dolgozókat is dicsérik.
Ugyanakkor tudni kell, hogy ennek a munkának soha nem lehet vége, ezen a téren nincs szünet, nincs pihenő.
Nagyon sok feladat és eddig megoldatlan probléma vár ránk 2016-ban is. Úgy gondolom, hogy egy ilyen erős csapattal, ilyen erős közösséggel jogos optimizmussal vághatunk neki az új esztendőnek. Köszönöm a munkát, a kitartást mindazoknak akik valóban hivatásszerűen ,lelkesedéssel tették a dolgukat. Köszönöm azoknak a békésieknek, akik több ezer óra társadalmi munkával lendítették előrébb a város szekerét. Végül, de nem utolsó sorban köszönöm a vállalkozóknak hogy egyre több embernek adnak munkát és hogy adóforintjaikkal hozzájárulnak Békés fejlődéséhez. Az Isten tartsa meg a szokásukat, melyhez jó erőt, egészséget, szép sikereket kívánok 2016-ra is!
Boldog új évet Békés város!
Köszönöm, hogy meghallgattak.

Tételek: 1 - 20 / 150 (8 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!