Melyik a jó diéta Önnek?


Forrás: Levendula Patika
Megjelent: 2016 Január 21. ( Csütörtök ) 12:36
Módosítva: 2016 Január 29. ( Péntek ) 11:08
Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Télen az ünnepek után, tavasszal és nyár elején, amikor a lenge ruhában jobban előtűnnek a felesleges kilók, talán többen is belekezdenek valamilyen diéta kúrába. Érdemes azt választani, ami leginkább megfelel alkatának, alakjának. Méregtelenítő kúrát sokféle céllal szoktunk elkezdeni: van, aki könnyíteni szeretne a máján, mások az anyagcserét és immunrendszerüket szeretnék aktiválni, sokan pedig a testsúlyukat szeretnék csökkenteni. A következő fejezetekben megtudhatja, hogy milyen típusú kúra illik Önhöz.

Diéta törékeny, érzékeny alkatúaknak.

A törékeny, kecses testalkat, testsúlya normális vagy akár valamivel kevesebb is a normálisnál. Bőre világos, halvány, száraz. A három alaptípus közül a legérzékenyebb, legkifinomultabb lelkialkatú, tele van ötletekkel, lelkesedéssel, de a kreatív, tettre kész és vidám fázisokat kedvetlenebb, apátiás időszakok váltják. Szereti a meleget, a hűvösebb időszakokban kisebb az ellenállóképessége. Emésztése labilis, nem mindent tud rendesen feldolgozni, ezért válogatós. Székrekedésre hajlamos, gyakran puffadt, és fáj a gyomra. Ingadozó hangulatának megfelelően, néha étvágytalan, máskor viszont mindent behabzsolna, pedig ügyelnie kellene a lassú, nyugalmas étkezésre és az alapos rágásra.

Tejsavó-rizskúra diéta

Napi fél-egy liter szobahőmérsékletű tejsavót kell 4-6 részre elosztva elfogyasztania. Ezenkívül 2-3 liter egyéb folyadékot is meg kell inni minden nap: frissen préselt vagy készen kapható higított bio zöldség/gyümölcslevet, gyógyteákat (gyermekláncfű, kamilla, cickafark, bodza, zsurló, diólevél, rozmaring), ásványvizet.

Reggel, délben és este egy kisadag barnarizst is elfogyaszthat: 5-6 evőkanál rizst főzzön meg zöldség leves levében, tejben vagy vízben; ízesítse ízlése szerint fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával vagy petrezselyemmel és metélőhagymával.

Keverhet hozzá kevés aszalt gyümölcsöt, mazsolát vagy reszelt almát, banánt, esetleg apróra vágott zöldséget is. Hogy finomabb legyen, adjon hozzá, egy-két evőkanál joghurtot.Ha ízlik és nem esik nehezére, ismételje meg a fentieket hetente, esetleg alkalmazhatja 2-3 napig is – 1o héten keresztül.

Majd 4 héten át fogyasszon el minden reggel éhgyomorra 1dl kétszeresen felhígított bio savanyú káposztalevet (a piacon kapható káposzta leve nem alkalmas, mert sós!!) vagy tejsavót. A bennük található jobbra forgató tejsav nagyon kedvező hatással van az anyagcserére, emésztésre és az immunrendszerre.
Esténként fogyasszon el egy csésze kellemes ginzeng, citromfű vagy orbáncfű teát; nemcsak a feszültség oldására jók, hanem javítják a vitalitásunkat is.

Bőrét okvetlen kényeztesse: esténként vegyen egy kellemes mandula-és illóolajos fürdőt, napozás előtt alaposan kenje be bőrét magas védőfaktor tartalmú napozókrémmel, és a szoláriumozás vagy napfürdőzés után se feledkezzen meg bőrtápláló krémek használatáról!

A kúra végén figyeljen a következőkre:
csak akkor egyen, ha nem túl feszült ha nagyon siet vagy túl nagy stresszben van, hagyja ki az étkezést, és egyen inkább egy banánt, almát vagy egy doboz natúr joghurtot az étkezésnél nem a kalóriatartalomra, hanem a könnyen emészthetőségre kell inkább figyelnieétkezés előtt igyon meg egy csésze emésztésserkentő teát: katáng, gyermekláncfű, cickafark este ne egyen már nagyon sok rostot tartalmazó ételeket, puffasztó gyümölcsöt, zöldséget a főétkezések között fogyasszon el egy pohár gyümölcsturmixot, almát, banánt, egy maroknyi olajos magot, aszalt gyümölcsöt ha hűvösebb az idő, készítsen magának reggelire is meleg ételt: tejben főtt zabkásához adjon kevés joghurtot, banánt ne felejtkezzen el a bő folyadékfogyasztásról (napi 2 liter) a kúra után sem


A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!