Melyik a jó diéta Önnek? 3. rész


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Diéta a nyugodt típusúaknak

A legtöbb higgadtabb, nyugodtabb, joviális típusú ember zömökebb testalkatú, arca kerek, nyaka rövid, izomzata kevésbé fejlett, puhány. Ez a testalkat többnyire genetikailag öröklött, és okvetlen elkülönítendő a kóros elhízástól.

Többnyire nyugodt, kiegyensúlyozott, jó a humorérzéke, szereti a békét, hajlamos a lustaságra, nem szeret mozogni. A hideget jobban kedveli, mint a meleget, hőséget. A testi élvezetek: evés, ivás fő hódolói közülük kerülnek ki. Az előző típusokkal ellentétben sokkal jobban hasznosítja szervezete az élelmet, ezért nagyobb a testsúlya. Természetesen a sok feleslegesen felhalmozott kiló rontja egészségét: a legtöbb anyagcserebeteg (magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, érelmeszesedés…) ebbe a csoportba tartozik.

Léböjtkúra

  • Végezzen 1O napos léböjtöt (ellenőrzés nélkül csak akkor, ha még nem beteg, nincsenek panaszai!). A kúra előtti napokban már csökkentse az elfogyasztott étel kalóriáját és adagját is. Szerezzen be a következő napokra több kiló gyümölcsöt, zöldséget vagy kész bioleveket. Minden nap készítsen magának 1-2 liter higított zöldség-vagy gyümölcslékoktélt: legjobb persze mindig frissen elkészíteni és elfogyasztani! A nap folyamán több részletben kortyolgassa el.
  • Ebédre főzzön 1-2 liter natúr zöldséglevest, passzírozza át a párolt zöldségeket, készítsen belőle híg krémlevest, majd ízesítse természetes fűszerekkel, apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel. A maradékot este is elfogyaszthatja.
  • Ha megéhezne, igyon gyógyteákat, ásványvizet, vagy készítsen magának zab/ rizsnyákot (lsd. fentebb).
  • Reggel a béltisztítás elősegítésére igyon meg 2 dl higított sótlan bio savanyú káposztalevet vagy aszaltszilvalevet, esetleg, ha ez nem elég 2 dl vízben higított 1 teáskanálnyi keserű-vagy F. X. passzázs-sót.
  • Minden nap legalább 1/2-1 órát tornázzon.
  • A kúra 6. napjától hetente kétszer elmehet szaunába is.
  • Minden nap reggel éhgyomorra méretkezzen meg, és vezesse egy kúranaplóban a súlyát. Ne kedvetlenítse el, ha nem minden nap fogy; ez természetes, ilyenkor igyon több hibiszkusz és aranyvesszőfű teát.
  • A szervezet regenerálódását elősegítheti egy fokhagyma-, articsóka-, ligetszépe, vagy más máj-, vese-és értisztító készítményekkel, teákkal végzett kúra is.
  • A kúra után a következőkre kell ügyelnie:

◦ Önnek a minőségen kívül a mennyiségre és az összetételre is feltétlen figyelnie kell étrendjének összeállításánál: csak zsír-és szénhidrátszegény ételeket fogyaszthat, de nem árt a húsfogyasztást is mérsékelnie.

◦ Természetesen nem kell azért spártai életet élnie, ha viszont egy ünnepnapon, üzleti vacsoránál kicsit jobban kirúgott a hámból, mint szabad, iktasson be másnapra egy léböjtnapot. Ezt egyébként akár heti rendszerességgel is végezhet.

◦ Fogyasszon minden nap több zöldséget, gyümölcsöt és teljes őrlésű lisztből készült termékeket.

◦ Az alkohol, kávé és feketetea fogyasztását célszerűbb Önnek is elhagynia. Helyettük használjon más élénkítő hatású teákat (ginzeng, mate, rozmaring…), mozogjon többet, és minden nap alkalmazzon hideg-meleg váltott zuhanyt.

◦ A fogyás elősegítésére elsősorban rostdús és enzimekben gazdag növényi anyagcsere aktiváló, krómtartalmú és vitamindús növényi eredetű készítményeket is használhat.

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!