A csendért, a szépért, a rendért és a nyugalomért


Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete már korábban döntött arról, hogy közterület-felügyeletet hoz létre 2016. március 1-től, azzal a céllal, hogy a város rendjére és tisztaságára két szakember vigyázzon.

Az ő feladatuk lesz az ide vonatkozó jogszabályok betartatása, a tiltott tevékenységek megelőzése és megakadályozása, illetve megszüntetése. Céljuk lesz továbbá a közterület jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése.

A közterület-használat szabályait helyi önkormányzati rendelet szabályozza, melyet a Képviselő-testület a január végén tartott soros ülésén felülvizsgált. Ez azért vált szükségessé, mert városunkban – főleg az utóbbi időben – elszaporodtak a közterületen tapasztalható hiányosságok, rendezetlenségek, hanyagságból adódó gondozatlanságok (például: illegális szemét elhelyezése, sok ingatlan környékének a rendben tartása, építőanyagok tárolása, használaton kívüli gépek tartós közterületen való tárolása, engedély nélküli kereskedelmi reklámok, stb.) A szabályozással azt szeretné a város vezetése elérni, hogy a közrend és a köztisztaság még tovább javuljon, és rendezett utcák, terek, egységes városkép jöjjön létre. Ezáltal a lakosság nyugalmának és biztonságérzetének növekedése is várható. Felülvizsgálatra kerültek a "közterület rendeltetésétől eltérő használat" után fizetendő díjtételek, hiszen a jelenlegi díjak nem ösztönöznek a város történeti hagyományainak, építészeti értékeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek, valamint a város arculati értékeinek védelmére. Mivel a közterület használat csak ideiglenes jelleggel lehetséges, ezért csak határozott időre engedélyezhető (maximum 1 év). Természetesen a feltételek fennállása esetén ez ismételten megadható. Meghatározásra került a közterület használati díj minimális mértéke, mely 1000 Ft + Áfa.

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy bizalommal forduljanak a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályán dolgozó köztisztviselőkhöz, akik részletes és pontos felvilágosítást tudnak adni a fenti témában. A következő lapszámunkban részletesen közzétesszük a közterület rendeltetésétől eltérő használat esetén fizetendő díjakat is. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy mindezen intézkedésekkel a tiltott tevékenységek megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése a cél és csak legutolsó sorban a szankcionálás. A városvezetés nem büntetni, pénzt beszedni akar, hanem minden békési polgár felelős odafigyelésével megvalósuló szép, rendezett, biztonságos és nyugodt Békést szeretne.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!