A pajzsmirigy!


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Sokat hallunk mostanában a pajzsmirigy alul-, ill túlműködéséről. Mivel a pajzsmirigy hormonja, szinte valamennyi szervünk működéséhez szükséges, így hiánya vagy túltengése egyaránt problámát okozhat.

A felmérések szerint a lakosság közel 5 %-ának alulműködik, 2 %-ának túlműködik a pajzsmirigye. A pajzsmirigy problémások legnépesebb csoportja az ötven feletti nőké, ahol a súlytöbblet is rizikótényező, de fiatalabb nőknél és férfiaknál is előfordul, csak ritkábban.

A pajzsmirigy zavarok tünetei

Gyakran az elhízás és a hangulatzavarok mögött is a pajzsmirigyműködés zavara áll: akár depressziós tünetekhez hasonló kórképet is tud eredményezni a pajzsmirigy betegség. A kezeletlen pajzsmirigy problémák, akár a terhességet is meghiúsíthatják, de koraszülést, születési rendellenességeket és vetélést is okozhatnak.

A pajzsmirigy alulműködés a nőknél gyakoribb, de ha férfiaknál bukkan fel, gyakran okoz potenciazavarokat.

Mivel a tünetek szórtak és túl általánosak, ezek alapján nehéz felismerni a problémát, sokszor évekig nem derül ki mi a probléma. A pajzsmirigy alulműködés illetve a hormonhiány legtipikusabb tünetei a fáradékonyság, az aluszékonyság, a levertség, a bőr szárazsága, hajhullás, általános gyengeség, libidócsökkenés. Következménye a szívfrekvencia csökkenése, magas vérnyomás és koleszterinszint, székrekedés, hízás, szem körüli ödémák, lelassuló mozgás, izom- és ízületi fájdalmak, hideg végtagok.

A pajzsmirigy túlműködés esetén mindezek ellenkezője történik: túlzott idegesség, álmatlanság, hasmenés, szapora szívműködés, fogyás lép fel, mint kísérő tünet. Ezért ha indokolatlanul fáradékonyak vagy túlságosan feszültek vagyunk, feltétlenül el kell mennünk endokrinológushoz, és elvégeztetni a pajzsmirigy hormonszintjének a vizsgálatát, egy egyszerű vérvétellel!

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!