Dankó Béla: Az Országgyűlés március 1-i egyes döntései


Az Országgyűlés a 2017-es évet Arany János Emlékévvé nyilvánította a költő születésének 200. évfordulója alkalomból.

Az emlékévben szorgalmazzák rendezvények, megemlékezések szervezését, továbbá a költő munkásságával foglalkozó oktatási anyagok készítését.

Az Országgyűlés a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosításával korlátozta a posta piaci tevékenységének adatszolgáltatását. Az egyetemes postai szolgáltatásra vonatkozó adaton kívül nem ismerhetők meg azok az információk, amelyek "más által történő megismerése az egyetemes postai szolgáltató, vagy az egyetemes postai szolgáltató által a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény szerint közvetlenül, vagy közvetve irányított vállalkozás üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet jelentene.

A Polgári Törvénykönyv módosítása által kft.-k és a civil szervezetek is egy év haladékot kaptak az új Ptk. rájuk vonatkozó rendelkezéseinek átvételére. A rendelkezések szerint ugyanis az alapítványok és egyesületek létesítő okirataikat az új Ptk. hatályos rendelkezéseihez 2016. március 15-ig kellett volna igazítaniuk. E határidőig várhatóan még több tízezer egyesület, illetve alapítvány nem tudja elvégezi a létesítő okiratának a Ptk. szabályaihoz való igazítását. Jelen törvénymódosítás célja az volt, hogy az egyesületek és alapítványok védelme érdekében megakadályozza a mulasztásból eredő ellehetetlenülést és méltányos módon biztosítsa a civil társadalom számára a Ptk. rendelkezéseihez való alkalmazkodáshoz szükséges megfelelő időt. Emellett a módosítás értelmében a kft.-knek legkésőbb 2017 tavaszáig kell hárommillió forintra emelniük törzstőkéjüket.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló, valamint a sportról szóló törvény módosításával adókedvezményt kapnak a budapesti olimpiai pályázat támogatói. Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy társasági adókedvezményt (tao) kaphassanak azok a cégek, amelyek idén és jövőre összesen legfeljebb 19 milliárd forinttal támogatják a budapesti olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős zártkörűen működő nonprofit részvénytársaságot.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása a pénzpiac stabilitásának növelését, a jegybanki felügyeleti rendszer és eszköztár eredményesebbé tételét célozza meg. A módosítások három fő területet érintenek. Először is a hatósági eljárás határidejének módosítását. A jelenlegi szabályozás 8 napos ügyintézési határidőt ír elő a Jegybanknak a bankalapítási kérelmek, lízingcégek, értékpapír-forgalmazási engedélyezés elbírálására, ez a határidő azonban azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a beadott kérelmeket érdemi elbírálás nélkül el kell utasítani, vagy alapos ellenőrzés nélkül át kell engedni a határidő szorítása miatt. A módosítás vonatkozó részének célja, hogy elegendő ügyintézési idő legyen hozzárendelve ezen pénzpiaci kezdeményezések ellenőrzéséhez. A második terület az MNB által alapított alapítványokra és gazdasági társaságokra vonatkozó adatszolgáltatásokat érinti. Emellett megtörtént a jegybanki vezetők bérének rendezése, így a díjazás mértéke közelít a piaci vezetői bérekhez.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!