Irányi Dánielre emlékeztünk


2016.02.24-én a Békési Tisza Kálmán Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulói részt vettek az Irányi Dániel emlékmű koszorúzásán.

A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület az Irányi Dániel tiszteletére rendezett ünnepséget, az államférfi születésnapján, február 24-én. Az idei ünnepséget Serfecz Dávid nyitotta meg a városvédők nevében, majd szavalatot halhattunk Milák Tirzától a Reményhír Intézmény - Eötvös József Általános Iskola tanulójától. Az ünnepi megemlékezést Szegfű Katalin tartotta meg, beszédében kiemelte Irányi Dániel életútját és tevékenységeinek főbb állomásait. Irányi a Negyvennyolcas és Függetlenségi Párt politikusa volt, a teljes vallásszabadságért és a polgári házasság bevezetéséért harcolt.

Mindenkor a közösséget, a hazát szolgálta. 1872-től egészen haláláig volt Békés országgyűlési képviselője. A Békési Városvédő és -Szépítő Egyesület kezdeményezésére 1998. március 15-én helyezték el Irányi mellszobrát - Veres Kálmán bronz alkotását - a Városháza homlokzati fülkéjében. A megemlékezés folytatásában az Irányi Dániel mellszobrát koszorúzták meg. Először a Békés Város Önkormányzata nevében Izsó Gábor polgármester és Deákné Domokos Julianna. Ezután a Békés Városvédő és Szépítő Egyesülettől Miklós Lajos és Dr. Csiby Miklós helyezte el a megemlékezés koszorúját. A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium nevében Papné Somlyai Csilla és Dávid László, majd a végzősök nevében Zuba Alexandra és Kerepeczki Szabolcs. A Tisza Kálmán Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium nevében Sájermen László, Gáspár Karolina és Salamon Dániel a tanulók is elhelyezték a koszorújukat.

Gáspár Karolina, Striffel István

9. B

Kreatív Ipar


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!