A mesés vesék egészsége


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A vesék létfontosságú szervek, amelyek egyik legfontosabb feladata a vér által szállított salakanyagok kiszűrése és kiürítése a vizeletkiválasztó és elvezető rendszeren keresztül. Amennyiben a vesék nem működnek megfelelően, a felszaporodó káros anyagok akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, ezért fontos egészségük megőrzése.

Vajon ki a veszélyeztetett?

Különösen veszélyeztettek a cukorbetegek és a magas vérnyomással rendelkezők, de a kockázatnövelő tényezők között szerepelnek még a túlsúly, a dohányzás, a nem megfelelő folyadékfogyasztás, valamint a gyógyszerek meggondolatlan használata is.

Vajon el tudom kerülni a betegséget?

A vesék egészségének megőrzésében az egészséges életmód, a változatos táplálkozás, a rendszeres mozgás és a megfelelő folyadékfogyasztás a legfontosabb. Emellett a testsúly kontrollja, a dohányzás elhagyása, valamint a vény nélküli gyógyszerek körültekintő használata is sokat segíthet.

Mik az első jelek, ha beteg a vese?

Árulkodó jelek lehetnek többek között a kóros fáradékonyság, a száraz, viszkető bőr, étvágytalanság, rendszeres hányinger, esetleg vér a vizeletben, később a végtagok vizenyője. Amennyiben ilyesmit tapasztalunk, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat. Megijedni azonban nem szükséges, hiszen ezek a tünetek más betegségre is utalhatnak, így abszolút biztosat csak az orvosi vizsgálat jelenthet.

Vigyázzunk hát a vesénkre, napi 1,5-2 liter folyadék bevitelével, a hús- és fehér liszt kerülésével, heti 1-2 alkalommal "szívdobogtató" testmozgással!

Ez nem mese :)

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!