Kerékpárútra pályázik a város Békés és Tarhos között!


Békés Város Önkormányzata nemrég nyújtotta be támogatási kérelmét Békés és Tarhos településeket összekötő kerékpárút építésére. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes hatósága dönt.

Projekt célja

Települések közötti kerékpárforgalmi rendszer kialakítása, valamint lakott területen kívül elhelyezkedő munkahelyek és a település belterülete közötti kerékpárforgalmi útvonal kialakítása

Békés Város konzorciumban Tarhos községgel meg kívánja valósítani a Békés – Tarhos közötti kerékpárút építését. A megnövekedett kerékpáros forgalom, a települések közti külterületi munkahelyek elérése valamint a települések közti biztonságos és környezettudatos közlekedés miatt szükséges az új kerékpárút építése.

Összköltség: közel 400 millió forint

100%-os intenzitású, önerőt nem igényel.

Sikeres pályázat esetén a 4238. j. út mellett új önálló egyoldali kétirányú kerékpárút létesül. A vállalkozások dolgozói, földművelők, kirándulók, turisták életkörülményei javulnak, az útszakasz biztonságosabbá válik. Mindemellett az új kerékpárút a hivatásforgalom számára kedvező kialakítást nyújt a kerékpárosok számára.

Békés város kerékpárút hálózatának része a Rákóczi úton meglévő kerékpárút, mely a Kettős-Körös híd előtt, a Katona József utcánál ér véget. Tovább haladva Tarhos irányába, kétoldali egyirányú kerékpársávok találhatóak, melyek a hídon is átvezetve, csaknem a Kettős-Körös balparti aszfaltburkolatú töltéséig tart. Jelen pályázat célja, hogy ezen hálózathoz kapcsolódva Tarhos községig, illetve azon átvezetve a település utolsó utcájáig kerékpárút létesítsen a két önkormányzat.

A tervezett kerékpárutat összességében a 4238. j út szelvényezés szerinti jobb oldalán kívánjuk megvalósítani.

Külterületen egyoldali kétirányú 2x1 haladósávos kerékpárút kialakítását tervezzük, míg Tarhos belterületén elválasztás nélküli gyalog- és kétirányú kerékpárút kialakítása a cél.

A beruházás eredményeként 6,585 km kerékpárút épül, ami elválasztja a kerékpáros közlekedést a gépjárműforgalomtól. Békés Város Önkormányzata és Tarhos Község Önkormányzata konzorciumban adja be pályázatát a településeket összekötő kerékpárút építésére. A konzorcium vezetője Békés Város Önkormányzata. A költségeket mindkét település Önkormányzata a saját közigazgatási határáig vállalja.

Stratégia cél

Társadalmi, gazdasági kohézió erősítése a megye perifériás helyzetű térségei között

Természeti és épített értékek, a szellemi kulturális örökség megóvása, alkotó innovatív fenntartható tovább fejlesztése

Részcélok teljesülése

elérhetőség javítása

energiafogyasztás csökkentése

munkaerő ingázás feltételeinek javítása

széndioxid kibocsátás csökkentése

települések közötti szolidaritás erősítése

lakosok számára emberléptékű kapcsolatok javulása, erősödése

szolgáltatások hozzáférhetőségének javítása

összefüggő kerékpáros hálózat kialakulásával a szolgáltatások biztonságosabban hozzáférhetővé válnak.

szegénység és társadalmi kirekesztettség által veszélyeztetettek arányának csökkentése

kirekesztettség érzése csökken


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!