Gulyás György centenáriumára - koncert Debrecenben!


Időpont: 2016. április 11, Hétfő 19:30 Helyszín: Kölcsey Központ - Debrecen

Az évfordulókra készült két hatalmas zenemű Kodály Zoltán legismertebb kompozíciói közé tartozik. Nem véletlen, hogy Kodály hatalmas zenedarabjaival tiszteleg a Kodály Kórus alapítója, Gulyás György emléke előtt.

Műsor:Kodály Z.: Budavári Te DeumKodály Z.: Psalmus Hungaricus, op.13 Közreműködik:Kodály Kórus DebrecenKodály Filharmonikusok Debrecen Vezényel: Vásáry Tamás

Az évfordulókra készült két hatalmas zenemű Kodály Zoltán legismertebb kompozíciói közé tartozik. Buda török uralom alóli felszabadításának 250. évfordulójára komponált Budavári Te Deum ősbemutatója a budavári Nagyboldogasszony-templomban (a Mátyás-templomban) volt 1936. szeptember 2-án. A XX. századi zeneirodalom egyik legnagyszerűbb muzsikájának tartott Psalmus Hungaricust Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára írta a szerző 1923-ban. A jubileumra a főváros három kiváló zeneszerzőt kért fel, ekkor született Kodály-darab mellett Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya és Bartók Béla Táncszvitje is. Az oratórium szövege Dávid király 150 zsoltárából az 55., amelyet a XVI. századi magyar költő: Kecskeméti Vég Mihály szabadon fordított. Kodály időszerűnek érezte az egyetemi évei alatt megismert bibliai szöveget, hiszen azonosságot fedezett fel Dávid király panasza és a magyar nép sorsa között. A tenorszólóra, vegyeskarra és zenekarra írott oratórikus mű főtémája, a teljes művön végigvonuló zsoltárdallam jellegzetes pentaton hangzásvilágával először egyszólamban, női- és férfihangokon csendül föl, majd egyre bővül női, férfi és gyermekszólamokkal. A Psalmus Hungaricus már a bemutatót követően elbűvölte a közönséget, és a szakmai közvéleményt. Kodálynak ezek a művei Európa és Amerika hangversenytermeit is bejárták.

Nem véletlen, hogy Kodály hatalmas zenedarabjaival tiszteleg a Kodály Kórus alapítója, Gulyás György emléke előtt. A karnagy a zeneszerző szellemiségének leghűségesebb követője volt, aki békéstarhosi zenei kollégium létrehozójaként, elsőként ültette át a gyakorlatba az énekes alapon történő zenei nevelést, Kodály pedagógiai koncepcióját. Gulyás György 1916. április 1-jén született Köröstarcsán. Elemi iskoláinak elvégzése után Szeghalomra került, majd Debrecenbe, mint gimnazista. A középiskola után elvégezte a tanítóképzőt, 1936-39 között Bélmegyeren tanítóskodott.

Ez idő alatt felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára. 1942-ben szerzett középiskolai énektanári oklevelet, zeneszerzés-karmesteri szakon. 1945-ben javasolta a Magyar Állami Énekiskola megszervezését. Ez az iskola Tarhos néven került be a köztudatba, és a maga nemében egyedülálló volt. Gulyás György 1961-ben alapította meg Debrecenben a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt, amely azóta is rangos rendezvénye a városnak, és a nemzetközi kóruszenei életnek. Az ő nevéhez fűződik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatának új épülete is a Nagyerdőn. "Egy életet szántam annak bizonyítására, hogy vidékről is lehet Európával együtt lépni" - vallotta. Ebben a szellemben hozta létre 1976-ban a Békés-tarhosi Zenei Napokat. Gulyás György 1993. november 11-én hunyt el.

A Kodály Kórust 1955-ben alapította Gulyás György karnagy. A kórus megalakulása idején először a Zeneművészeti Szakiskola énekkaraként működött. Első nagy nemzetközi sikerét még leánykarként, 1958-ban, a walesi Llangollenben rendezett kórusversenyen aratta. Egy évvel később Arezzóban kiérdemelt győzelmük már a vegyeskar pályafutását indította el. A Kodály Kórus 1971-től Debrecen város hivatásos együtteseként működik. Vezető karnagya volt az énekkarnak az alapító Gulyás György mellett Erdei Péter, Strausz Kálmán, Kamp Salamon, Szűcs Lajos, Szabó Sipos Máté, Gyüdi Sándor és Ella István. 2009-től 2014-ig Pad Zoltán irányította az együttes munkáját, amelyet jelenleg megbízott karnagyként Kiss Csaba vezet. 2011-től Kodály Zoltánné Péczely Sarolta jóváhagyásával a Somogyi-Tóth Dániel igazgatása alatt álló Kodály Filharmónia Debrecen részeként, a Kodály Filharmonikusokkal szoros együttműködésben dolgozik a kórus. A repertoár igen széleskörű, a cappella műveket éppúgy énekelnek, mint az európai zeneirodalom legjelentősebb oratóriumait, vagy kortárs szerzők alkotásait, de filmzenés koncerteken is többször léptek fel sikerrel az énekesek. Az énekkar missziónak tekinti Kodály Zoltán és más magyar szerzők műveinek népszerűsítése mellett a kortárs zene megismertetését. A Gulyás György alapította Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitó- és záróhangversenyein rendszeresen mutatja be a kórus a Debrecen felkérésére írt legújabb magyar énekkari műveket. Hazai sikereiket az elmúlt évekből a Magyar Örökség-díj és a 2012-es Prima-díj is fémjelzi.

A Kodály Kórus az elmúlt évtizedekben bejárta a világot Washingtontól Manilán át Jeruzsálemig, több mint 2500 koncertet adott. Az utóbbi években még inkább megnőtt a nemzetközi érdeklődés Magyarország egyik legjobbnak tartott kórusa iránt. Ennek köszönhetően vett részt az együttes 2012-ben Katar első operaelőadásában, az Aidában, 2013-ban pedig az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Kassán, a Boleyn Anna című operában nem kisebb művész-személyiséggel, mint a koloratúr királynőnek tartott Edita Gruberovával léptek fel. Ugyanennek az évnek szeptemberében Belgrádban, A bolygó hollandi című Wagner-operában működött közre az énekkar, decemberben a Kodály Filharmonikusokkal együtt, Budapesten José Carreras koncertjén szerepeltek. 2014 februárjában, a világhírű Ennio Morricone dirigálta a Kodály Kórust Európa nagyvárosaiban. Ez a koncertturné olyan sikeresnek bizonyult, hogy 2015-ben újra az énekkar kapott felkérést Morricone újabb európai körútjára. A 2014/2015-ös évad kiemelkedő szakmai sikere volt, hogy a világ egyik legjobb karmestere, Sir Simon Rattle vezényletével és a világ egyik legjobb zenekarával, a Berlini Filharmonikusokkal léphettek fel az énekesek a MűvészetekPalotájában.

Jegyár: 1900 Ft, diák- és nyugdíjas belépő: 1300 Ft

A koncertre a Tourinform Irodában (Debrecen, Piac u. 20.), az Interticket országos hálózatában, illetve a koncert előtt a helyszínen is válthatnak jegyeket!

A koncertre történő jegyvásárláskor nem áll módunkban Szép kártyát, valamint utalványt elfogadni!

Forrás: fonixinfo.hu


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!