A Roma Kultúra Napja - első alkalommal a Tiszában!


A Tisza Kálmán Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Szarvasi úti oktatási egységében 2016. 04. 07-én került első alkalommal megrendezésre a Roma Kultúra Napja.

A cigányság szent ünnepének nevezte Choli Daróczi József a minden év áprilisának első hétvégéjén megrendezésre kerülő napot. A megemlékezést először 1993-ban tartották, hazánkban 1996 óta ünneplik a cigányok ezt a napot.

A romák kultúrája a mai napig kevéssé föltárt, az európai szokásoktól merőben eltérő életmódjukat ma is számos balhiedelem és előítélet veszi körül.

A cigány himnusz meghallgatása után rendezvényünket Képe Tibor Dániel 10.O osztályos tanuló nyitotta meg Lakatos Menyhért: Valóságba vágyik az álom című versével.

Ezt követte dr. Seres István nyelvész, történetkutató, önkormányzati képviselő figyelemfelkeltő, színes előadása. A romák történetének kutatásával szerzett tudományos eredményeit osztotta meg a közönséggel.

A program folytatásaként Milák Brigitta, roma származású békési festőművész beszélt életútjáról, pályájának nehézségeiről, szépségeiről, eredményeiről.

A világ számos országában kiállító művész festményeinek témái a cigányság múltját, vándorlásait, hitéletét, mesterségeit, foglalkozásait ábrázolják.

A művésznő alkotásaiból néhányat megtekinthettünk a szünetben, így ízelítőt kaptunk ebből a színes életútból.

Ezután Budai Krisztián gordonművésszel következett egy kötetlen beszélgetés. A fiatal békési művész szerénysége, intelligenciája lenyűgözte a hallgatóságot. A híres Dohnányi zenekar szólamvezetőjévé választott nagybőgős hitelesen beszélt arról, hogyan találta meg az utat a zenéhez, hogyan tudott ember maradni, nem engedve a kísértéseknek. Elmondása szerint ebben a hit segítette.

Előadóink bebizonyították, hogy kitartással, szorgalommal megvalósították azt, amiről annak idején csak álmodoztak. Olyan romák mutatkoztak be, akik példát mutattak, útravalót adtak diákjainknak.

Rendezvényünket Farkas Károly zenész hangulatos zenei összeállítása zárta.

Köszönetet mondunk vendégeinknek, akik elfogadták meghívásunkat. Megköszönjük a szervezésben részt vállaló Budai Jánosnak és feleségének, valamint Földesi Mihálynénak a munkáját.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!