Gyümölcsfákat telepítettek a Tisza Kálmán tankertjébe!


Szlota József megbízott igazgató beszámolója a Békés Mátrixon.

Intézményünk tankertjében új gyümölcsös kialakítását tervezzük. Az itt nevelt fák gyümölcseit közösségi, jótékonysági célokra, az egészséges életmód és táplálkozás népszerűsítésére, ill. a felnőttképzés céljára szeretnénk felhasználni.

Az említettek megvalósítása érdekében felkerestük az újkígyósi Balogh Kertészetet, ahol Balogh Gergely kertészmérnök úrral az együttműködés lehetőségéről egyeztettünk. Tájékoztattuk iskolánk képzési szerkezetéről, terveinkről, valamint tárgyaltunk a kertészeti gyakorlatok külső helyszínen történő megvalósításának lehetőségéről.

Balogh Gergely úr elmondta, hogy Faiskolájukat 1984-ben alapították meg. Jelenleg 6 hektáron 40 000 gyümölcsoltvány állítanak elő 10 faj és közel száz fajta választékából.

A kínálatból felajánlott intézményünk részére 150 db egészséges, életerős gyümölcsfát, melynek értéke 180.000 Ft.

A facsemeték között megtalálható négy fajta cseresznye, három fajta alma, négy fajta körte, és több fajta szilva, melyeket úgy válogattak össze számunkra, hogy különböző érési idővel, és hasznosítási típussal rendelkezzenek, hogy minél szélesebb körű legyen a felhasználási terület.

A gyümölcsfa csemeték telepítése megtörtént tankertünkben. A ültetési munkálatokban nem csak a mezőgazdasági képzésben tanulók vettek részt, hanem egyéb területeken tanuló diákjaink is, pl. hegesztő és gépész, valamint az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő tanulóink is.

A felajánlást nagyon szépen köszönjük Balogh Gergely úrnak és munkatársainak! Bízunk a további együttműködésünkben!

Békés, 2016. április 12.

Szlota József

mb. igazgató


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!