Műfogsor ápolás úgy, akár a sajátunkat!


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Akárcsak saját fogainkat, a protézist is minden nap meg kell tisztítani. A szájüregi baktériumok összetétele és mennyisége a műfogsor viselése során eltér a saját fog esetében kialakult baktériumflórától. A műfogsor és az íny között levő hézagok a baktériumok elszaporodásához, a fogkő képződéséhez hozzájárulnak. Protézis esetén ugyanúgy lehet fogköves a műfogsor, mint a természetes fogakon, a protézisre lerakódott fogkő eltávolítása is szakember feladata.

A műfogsorra ugyanúgy lerakódhat a lepedék, mint a normál fog fogzománcára. A protézis esetében a fogkefével, fogkrémmel való tisztítás nem teljes körű megoldás, szükséges a megfelelő műfogsortisztító szerekkel való rendszeres tisztogatása is, pl. műfogsortisztító tabletta. A műfogsor fogkefével történő megtisztítása esetén olyan kisfejű fogkefét használjunk, melyek sörtéi legömbölyített végűek, ugyanis az éles műanyag sörték karcolhatják a műfogsor felületét.

A műfogsortisztító tabletta amellett, hogy gyorsan, alaposan tisztít, fertőtlenít is és megszünteti az esetleges elszíneződéseket is. A tablettát a műfogsorral együtt kell egy üres pohárba helyezni, majd langyos vízzel megtölteni a poharat és állni hagyni ebben a protézist. A tabletták kettős hatásukat két lépésben fejtik ki. Első fázisban az elszíneződést távolítja el, majd ezt követően az esetleges baktériumoktól, élősködőktől tisztítja meg a műfogsort.

Nagyon fontos tudnivaló a műfogsor viselése kapcsán, nem elég a műfogsort kivett állapotban jól megtisztítani, nem szabad elfeledkezni a szájüreg megfelelő ápolásáról sem, amihez szájvíz használata az optimális megoldás.

Az évenkénti fogorvosi kontroll alól a műfogsor viselése nem ment fel, hiszen a szájnyálkahártyán is alakulhat ki betegség, vagy akár a fogsor alábélelése, korrekciója válhat szükségessé.

Ezek fogas kérdések.

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon! www.gondoskodo.hu www.immunspecialista.hu Kristály Patika Levendula Patika

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!