A helyi piac fejlesztése és bővítése a cél


Közel 250 millió forint összegű pályázattal célozta meg a város piacának modernizálását és hűtőház létesítését Békés.

A település önkormányzata tervei között szerepel a jelenlegi piacon többek között a fedett árusítóhelyek bővítése, a nyilvános WC felújítása és akadálymentesítése. Hűtőházat a város szélén alakítanának ki, ahova a termelők beszállíthatnák a megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket.

A békési helyi termékek piaci pozíciójának erősítése, a helyi termékek éves forgalmának növelése szerepel a legfontosabb céljaink között, ehhez kívánunk alapot teremteni a piac fejlesztésével, a hűtőház létesítésével – tájékoztatta lapunkat Izsó Gábor polgármester. Jelenleg a piac 10 000 négyzetméter alapterületen helyezkedik el, a megpályázott 250 millió forintból a piac modernizálására mintegy 100 millió forintot fordítanánk. A térburkolatot az egész területen kiépítenénk, növelnénk a fedett árusítóhelyek számát. A csapadékvíz elvezetését 80 méter hosszúságban tervezzük, és a piac területét körülvevő kerítés felújítása is megvalósulna. Külön épületben kapnának helyet a tej- és húsárusítók, valamint az árusok és a vásárlók részére két ivó kutat telepítünk és elektromos csatlakozási pontokat alakítunk ki.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív program keretében benyújtott sikeres pályázat esetén közel 130 millió forintból a hűtőház egy új csarnokban kerülne kialakításra a város szélén található önkormányzati tulajdonú területen. A hűtőház kialakításával a termelők olyan hűtőkapacitáshoz juthatnak hozzá, amely révén a szezonon túl is meg tudják őrizni termékeik kiváló minőségét. A létesítmény lehetővé tenné a Startmunka Programban megtermelt javak hasznosítását is. 100 százalékos intenzitású pályázat révén a fejlesztés hozzájárulna a helyi termelők bevételeinek növekedéséhez.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!