Kézilabda konferencia volt csabán


Forrás: Békési Férfi Kézilabda Club
Helyszin: Békéscsaba
A csütörtöki nap folyamán a Békés megyei kézilabda társadalom számára, egy megmozdulás indult el. Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban kézilabda-konferenciát rendeztek, amelyen a sportág országos fejlesztési stratégiájáról, a megyei regionális helyzetelemzésről és fejlesztési koncepcióról tárgyaltak.

A rendezvény több oldalról közelítette meg a Békés megyei kézilabda társadalom munkáját. Ezt a tanácskozáson megjelent felelős és fontos személyek jelenléte is alá támasztotta. Részt vett ugyanis a rendezvényen egyik oldalról Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. Mocsai Tamás, mint a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezető igazgatója. Emellett a koncepcióban érdekelt Egyesületek vezetői Szabó Károly és Fülöp Csaba a Békéscsabai Előre NKSE részéről, Polgár Zoltán a Békési FKC részéről és Kertes István, a Gyulasport Nonprofit Kft részéről. Az egyesület vezetők mellett az érintett városok alpolgármesterei is jelen voltak, Kálmán Tibor Kónya István, illetve Békéscsabát képviselve Bíró Csaba

A rendezvényt az ifj. Benkó György, a Global SafeServices Kft. ügyvezetője nyitotta meg és köszöntötte a hivatalosan érintett személyeket, illetve a megjelent kézilabda szakembereket, edzőket és testnevelőket, akik eljöttek a konferenciára.
- Tavaly novemberben Békés, Békéscsaba és Gyula kézilabda sportját meghatározó egyesületei közös együttműködés mellett döntöttek. Országosan is egyedülálló, hogy három város összefogjon egy sportágért. Cégünk elkészített egy több mint száz oldalas tanulmányt, amit érkezéskor minden vendégünknek kiosztottunk, ez tartalmazza az országos sportfejlesztési stratégiát, és a Békés megyei regionális helyzetelemzést és fejlesztési koncepciót. – mondta ifj. Benkó György bevezetésében.

A tanácskozást Gajda Róbert, Békés megyei kormány megbízott nyitotta meg, melyben köszöntötte a megjelenteket, illetve kiemelte:
- A kormány kiemelt ágazatként tekint a sportra, amely jó befektetés a jövőben. A közelmúltban Békéscsabán járt Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Modern Városok program keretében megállapodott Szarvas Péter polgármesterrel egy új 3,2 milliárd forintos költséggel épülő multifunkcionális csarnok építéséről. Ez a létesítmény otthont ad majd a röplabdának és a kézilabdának is.

Ezt követően az alpolgármesterek köszöntötték a megjelenteket. Kálmán Tibor, Békés alpolgármestere kiemelte, hogy Békés élen jár az utánpótlás nevelésben. Bíró Csaba, békéscsabai alpolgármester beszámolt arról, hogy Békéscsaba önkormányzata a költségvetés 2%-t fordítja sportra. Míg Kónya István, Gyula Város alpolgármestere azt emelte ki, hogy a három város több területen is együttműködik, most a sportban, azaz a kézilabdában gondolkoznak közös jövő kiépítésén.

A nap legmegtisztelőbb személye Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke. Aki nagyon érdekes előadást tartott a rendezvényen megjelenteknek. Több oldalról közelítette meg a Tanár Úr, a kézilabda jelenlegi helyzetét, problémáit illetve a nap témáját. Kiemelte, hogy a három város együttműködése példa nélküli a hazai kézilabda életben.
- A közel múltban végzett felmérések szerint volt olyan hazai középiskola, ahol egyetlen egészséges diákot sem találtak. Napjainkban a tanulók negyven százaléka gyógy testnevelésre jár. Békésen már 4 éve elindult az ovis kézilabda foglalkozás, ezt a példát kellene követnünk az egész országban. A következő évben szigorítások következnek be a sport edzők képzéseiben is. Ki kell szélesítenünk, nagyobb figyelmet kell fordítanunk a képzések minőségére. A jelenlegi hibákat, állapotokat ki kell javítanunk annak érdekében, hogy minőségi játékosokat tudjunk nevelni, mivel rengeteg pénz megy a sportokra, a kézilabdára. De jelenleg a legtöbb helyen nincsen meg ezeknek a befektetéseknek a megfelelő eredményei. – emelte ki Mocsai Lajos.

A folytatásban Mocsai Tamás számolt be a Nemzeti Kézilabda Akadémia oldaláról. Egy kis filmben mutatta be az "akadémia" életérzést, illetve emelte ki, hogy milyen felelősséggel jár maga a gyerekek kiválasztása.
- Tudnunk kell, fel kell mérnünk azt, hogy a gyerek alkalmas-e a kézilabdára. Nem szabad becsapnunk a fiatalokat, finoman terelnünk kell őket a jó irányba. A továbbiakban a mi felelősségünk az életünk jelentős része. Meghatározzuk az életüket az edzésekkel, a versenyeztetéssel, ezt nem vállalhatjuk félvállról. Erről nekem, is mint ügyvezetőnek hetente számot kell adnom, el kell számolnom kivel, hol tartunk. Edzőink, egykori világklasszisok. Felelősséget vállaltunk azért a szülőknek, hogy a kézilabda palántákból játékosokat neveljük ki, duálisan. Úgy hogy az iskolai tanulmányt is szem előtt tartsuk.

Ezt követően a kézilabda klubok elnökei kaptak szót. Békéscsaba oldaláról szabó Károly számolt be az utánpótlás nevelésről részletesen. Illetve kollégája Fülöp Csaba pedig a sportegészségügyi-, létesítmény- és eszközfejlesztési infrastruktúráról mondta el véleményét.

Svanda Zoltán, a Békéscsabai Belvárosi Diáksport Klub elnöke, a klubnál folyó szakmai munkát emelte ki, illetve a soron következő tornaterem felújításokat említette meg.

Polgár Zoltán, a Békési FKC ügyvezetője azt emelte ki, hogy Békésen az országban elsőként kezdték megismertetni az óvodásokkal a kézilabdát. Békésen ma már a nagycsoportos fiúk 80%-a jár a foglalkozásokra. A piramis tetején egyenlőre az NBI/B-s csapat áll, de szeretnék, ha a két év múlva sorra kerülő klub 60. születésnapjáig beérne a befektetett munka és NBI-be jutással koronázná meg a csapat. Békésen is, tervek alatt van egy edzőcsarnok, amit a szerződött iskolákkal közösen használna majd az egyesület. A terveknek megfelelően várhatóan, egy év múlva átadásra kerül.

Végül Kertes István, a gyulai egyesület vezetője számolt be arról, hogy jelenleg is folyik a tornacsarnok felújítása. Illetve örül annak, hogy partnerként gondoltak rájuk ebben az összefogásban.

A megjelentek sok új és érdekes információval térhettek haza.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!