Közösség, film, élmény – Saul fia


Békésen a Tisza Kálmán Szakképző Iskolában, 2016. május 10-én immár hatodik alkalommal találkoztak azok a fiatalok, akik szakemberek támogatásával foglalkoznak filmekkel, ismerkednek a filmkészítés rejtelmeivel.

(A közösségi mozi és médiaműhely – országos program a cselekvő közösségekért szakmai program megvalósítását 2016. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatásában.)

Vidám hangulatú és szakmailag tartalmas foglalkozásokon vettek részt eddig a programba kapcsolódó fiatalok. Április hónapban a fotózás és minimális kamera alapok tanulmányozásával kezdődtek a foglalkozások majd május első hetében ismerkedtek meg hivatalos előzetesek keretében azokkal a filmekkel, melyeket a hazai filmforgalmazók ajánlottak fel a programnak. (pl. dokumentumfilm, fekete-fehér film, természetfilm, magyar és külföldi művészfilmek, stb.)

A fiatalok és Vámos Zoltán filmes szakember választása alapján a Saul fiát nézték meg együtt május 10-én a foglalkozás keretében. Az iskola aulájában egy nagyon hangulatos kényelmes mozit alakítottak ki közösen, majd beszélgetéssel hangolódtak rá a filmre. Főleg a történelmi hátterére fókuszálva, hiszen a csoport korosztályi összetétele, előtanulmányai miatt erre nagy szükség volt. A film megtekintése után a közös beszélgetés keretében mondák el véleményüket, érzéseiket, illetve beszéltek a film képi megvalósításának érdekességeiről.

A következő alkalommal, május 17-én Kaszás Géza filmje, a Lovasíjász került vetítésre.

Moldován-Garas Helga

közösségi koordinátor


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!