Állati jó kiállítás Hódmezővásárhelyen


2016. május 21-én a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra látogatott el iskolánk diákcsoportja. A hódmezővásárhelyi Kutasi úti kiállítócentrumban a rendezvény harmadik napján rekordszámú érdeklődő látogatott ki megcsodálni a számos állatokhoz köthető programokat.

Reggel kilenc órakor startolt el a kiállítás megnyitása, rögtön kutyás bemutatóval és egy nyílt lovas díjugrató tréninggel. A tömeg a hőmérséklettel párhuzamosan nőtt, hazánk minden tájáról érkeztek ide látogatók, de a külföldiek is szép számmal képviseltették magukat.

Gépekből, mezőgazdasági eszközökből, csakúgy mint állatokból széles skálát láthatott a kilátogató óriástól a törpéig. Az óriást utóbbinál például a szürkemarhák, a törpét a fürjek képviselték. Mellettük a dísz és haszonbaromfik minden fajtája, galambok, nyulak foglalták el a hátsó szektor hatalmas sátrait, kedvesen zajos hangzavar közepette. A szarvasmarhákig még négy lóbox sor kínált látnivalót. A boxokban az idei sztárvendég Nóniusz fajtákkal, vagy a vásárhelyi Furiosokkal. Persze a juhok, és a sertések is sok szeretettel várták boxaikban az érdeklődőket, ezen a részen a legnagyobb sikere a kismalacokat szoptató anyakocának volt.

Több helyen is látványos bemutatók zajlottak. Tenyészállat felvezetés, lovastorna, csikós bemutató, gyermek lovas ügyességi bemutató mellett a kutyák és gazdáik is megmutatták ügyességüket. Örző-védő-engedelmességi kutyashow, vizslabemutató várta az ebek szerelmeseit.

Aki elfáradt a nézelődésben, több helyen is megpihenhetett az árnyas fák, vagy sátrak alatt. Az étel és italkínálatra nem lehetett panasz. Az elsősorban tradicionális ételek mellett hagyományos büfékaják, fagyik, frissítők várták az éhezőket, de pár külföldi különlegességgel is lehetett találkozni, így például déli szomszédaink nemzeti ételeivel. Mellettük több tucatnyi árusnál akár vásárfia is beszerezhető volt, természetesen többnyire az állattartás és a néphagyományok jegyében.

A látványos programok mellett főzőversenyt, fogathajtó bemutatatót és díjugratás is rendeztek sok más mellett szombaton.

Aki egy kicsit tartott az állatoktól, vagy éppen gépmániás, az is megtalálhatta a számításait, hiszen számos hatalmas gépóriással és a technika legújabb vívmányaival találkozhatott.

A négynapos rendezvénysorozat elsősorban a szakmának szólt, de a laikusok számára is akadt bőven látnivaló.

Iskolánk diákjai, tanárai élvezték, szerették ezt a rendezvényt, hiszen érdekes, izgalmas és hasznos dolgokat láthattak, a megszerzett információkat a tanulmányaikban, vagy akár saját kis gazdaságaikban is tudják majd hasznosítani.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!