…És nem lehet feledni, nem, soha…


Az Országgyűlés 2010. május 31-én a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét.

Intézményünkben 2016.06.03-án a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a 11. évfolyamok részvételével rövid megemlékezésre került sor. A szervező először történelmi összefoglalóban vázolta az események egész magyarságot meghatározó döbbenetét: Az aláírás percében az országban megkondultak a harangok, tíz percre leállt a közlekedés, bezártak az üzletek, az iskolákban megállt az élet, a zászlókat félárbocra engedték. Egy nemzet torkában megakadt a lélegzet elcsuklott a szó. A tekintetek egymást keresték tanácsot, vigaszt, reményt remélve.

Ezt követően Kós Károly 1921-es röpiratának gondolataiból következtek idézetek, melyek a korabeli magyarság útkereséseit vázolták, majd pedig a megmaradás konkrét céljait fogalmazták meg: Kiáltom a jelszót: építenünk kell, szervezkedjünk át a munkára…..Ezt kiáltom, és hinni akarom, hogy nem leszek mégsem pusztában kiáltó szó csupán…

Juhász Gyula Trianon című versének előadásával folytatódott a megemlékezés, melyet Szemán Anita,11. M osztályos tanuló adott elő, majd pedig Kovács László és Tóth Bettina magyarpalatkai népi tánca zárta az emelkedett pillanatokat.

Az intézményi Trianon emlékműnél közös gyertyagyújtással ért véget a megemlékezés.

Szőke Magdus P.

of. mkv.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!