Beszámolt a Városgondnokság


A képviselő-testület június 30-án tartott ülésén beszámolt 2015. évi munkájáról a Békési Városgondnokság.

A beszámolót június 28-án az Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottság véleményezte és egyöntetű igennel tárgyalásra alkalmasnak minősítette. Mucsi András bizottsági elnök elmondta: a Városgondnokság igen színvonalas munkát végzett és látványos eredmények születtek például a lakásgazdálkodás terén. A beszámolót Szász Istvánné igazgató készítette el.

A Békési Városgondnokság intézmény az önkormányzati bérlakásokat, üzlethelyiségeket és garázsokat kezeli. Működteti a városi Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolát és Alapfokú Művészeti Iskolát, továbbá a Pedagógiai Szakszolgálatot. Karbantartja a játszótereket és ellátja az önkormányzati és állami fenntartású intézményekben a gyermekétkeztetési feladatokat. A 2015. évben 54, majd év végén 52 dolgozóval működetek, ebből öten a lakásokkal kapcsolatos karbantartó feladatokat látják el és van egy kapcsolattartó-gondnok is. Az önkormányzat tulajdonában 137 tömblakás és 38 kertes ház van Állagmegóvásra 19 millió forintot fordítottak. Közel két millió forintnyi lakbér és bérlemény hátralékot szedtek be. A hátralékok behajtásával kapcsolatban pozitív a tapasztalat. A folyamatos kapcsolattartásnak és részletfizetési megállapodásnak köszönhetően a kintlevőség csökken. A gondnokra azért volt szükség, mert a lakók igénylik a folyamatos odafigyelést. A bérlők 90%-át jól ismeri, elfogadták személyét. Az igazgatóval együtt a lakókkal közösen, együtt gondolkodva kezelik a problémákat. Elérték, hogy a lakók egy része maga vállalja a felújítást.

A Városgondnokság látja el a konyhák üzemeltetésének és a gyermekétkeztetésnek a feladatát, amely városi szinte több mint ezer személy étkeztetését jelenti. Ez óvodai, középiskolai, általános iskolai, kollégiumi és felnőtt vendég ellátást jelent. Az előírások 2015-ben jelentősen szigorodtak pl. energiatartalom, összetevők tekintetében. Ez éves szinten 326 ezer adag ételt jelentett.

Az állam az önkormányzatok feladatkörébe sorolta az állami iskolák működtetését. Ez a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola esetében 9 fős létszámot (portás, takarítónő, karbantartó), a zeneiskola esetében 3 fős csoportot (fűtő, takarítók) jelentett. A pedagógiai szakszolgálatot 2 fő takarítóval segítette a Városgondnokság. A működtetés alatt a takarítószerek beszerzését, a fénymásoló és lift működtetését, javításokat, rezsiköltségeket kell érteni. Ez majdnem 56 millió forint volt tavaly.

A Városgondokság kezeli a 2008-ban átadott Ady utcai, Veres Péter téri és ligeti, valamint a 2014-ben megnyílt Fáy utcai játszótereket. A játékokat egy asztalos és egy festő javítja. A 2015. évi kormányhivatali ellenőrzés során nem találtak hiányosságokat.

Mucsi András

az Ügyrendi Bizottság elnöke


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!