Alacsony békési ingatlanárak, mégsem elég a csok?


A lakáspiacon az építési kedv is új erőre kapott, májusban rekord magas számú építkezési engedély került kiadásra az elmúlt évek viszonylatában, melyhez az év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedések - áfa-csökkentés és CSOK – is hozzájárulhattak.

Az áprilisi és májusi adatok több mint kétszeres növekedést mutattak az előző év azonos időszakához képest, a kiadott engedélyek többsége magán célú építkezésre vonatkozott, de a vállalkozások által indított projektek száma is bővült. Elemzők szerint a dinamikusan felívelő tendencia a következő időszakban sem fog megállni.

Növekvő tranzakciószám

2015-ben több mint 130 ezer ingatlan került eladásra, de igen nagy eltérések mutatkoztak az ország egyes területei között. Békés, Győr-Moson-Sopron és Heves megyében a 2014-ben tapasztalt emelkedés után visszaesés jelentkezett. Ezzel párhuzamosan Pest, Zala, Baranya és Csongrád megyében, illetve Budapesten több mint 20%-kal bővült a lakástranzakciók száma. Az idei év első felében a forgalmat további bővülés jellemezte, mintegy 2%-kal több adásvételt regisztráltak a tavalyi év azonos időszakához képest. Vidéken a vevők többsége nagyobb lakásba költözés és befektetési cél miatt dönt az új lakás vásárlása mellett, illetve jelentős arányt képviselnek az első otthont vásárlók is. Az adásvételek száma idén mintegy 8%-kal lehet több a tavalyi évhez képest, az árak tekintetében pedig egy mérsékeltebb emelkedésre lehet számítani.

Kedvező békési ingatlanárak

Idén az első hat hónapban az átlagos négyzetméterenkénti árak országos szinten visszafogottabb mértékben – mintegy 4-5%-kal - változtak a tavalyi évhez képest. A családi házak 48%-kal, a téglaépítésű lakások több mint 60%-kal, a panellakások pedig 50%-kal olcsóbban érhetőek el Békés megyében az országos átlaghoz képest. Megyei viszonylatban Gyula és Békéscsaba ingatlanárai kiemelkedőek, a legkedvezőbben Gyomaendrődön és Mezőhegyesen vásárolhatunk ingatlant. Az eladásra kínált békéscsabai családi házak közel kétszer magasabb négyzetméterenkénti áron vásárolhatóak meg Gyomaendrőd áraihoz képest, Orosháza és Szarvas viszonylatában 25-32%-kal borsosabbak az árak. A téglaépítésű lakások Gyulán kétszer magasabb áron érhetőek el, mint Gyomaendrődön, az átlagos Ft/m2 árak 25-45%-kal drágábbak Békés megye többi városához képest.

Mit várható még idén?

2016 az új lakások piacának kedvezhet az év elején bevezetett változtatásoknak – módosított családok otthonteremtési kedvezménye, áfa-visszatérítés lehetősége, új lakásokra vonatkozó áfacsökkentés - köszönhetően. Az év elejével módosításra kerülő csokot az igénylők eddig elsősorban használt lakás vásárlására igényelték, átlagosan 5-10 millió forint közötti hitelösszegben. Egyre kedveltebb az építéshez igényelt kedvezmény is, ezért szakértők szerint az év második felében további élénkülés várható. A 10+10 milliós feltételeknek megfelelő ingatlanok Békés megye néhány városában – Békéscsaba, Szarvas, Gyula - már most is rendelkezésre állnak, melyek megvásárlásához többnyire a csok mellé kedvezményes hitel vagy önerő megléte szükséges. A megyében tapasztalható kínálat országos szinten alacsonynak számít, melynek bővülése 2017-től várható.

Forrás: Ingatlannet.hu

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!