Óriási eső jön!- OMSZ riasztás Békésre is!


Várható időjárás az ország területén 2016. július 16-17-én:

Általános jellemzés:

Délkelet felől térségünk fölé helyeződő ciklon és magassági hidegörvény együttese alakítja időjárásunkat; a hétvégén csapadékos, szeles idő várható.

Várható időjárás:

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, országszerte várható eső, zápor, a keletei területeken helyenként zivatar. Területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék várható, a péntek estétől hétfő hajnalig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban több helyen elérheti, sőt meg is haladhatja az 50 mm-t. A csapadék mennyiségi előrejelzésében az átlagosnál nagyobb a bizonytalanság, így a mellékelt ábrán látható területi és mennyiségi eloszlásban lehet eltérés! A csapadéktevékenység több hullámban várható; a ma este kezdődő szombaton északnyugat felé helyeződő csapadékzóna után szombat estefelé kelet felől újabb várható.

Szél:

Péntek estétől a Nyugat-Dunántúlon, a Balaton térségében és a keleti országrészben egyre több helyen viharossá (~60-65 km/h) fokozódik az északi, északkeleti szél. Szombatra virradó éjszaka tovább erősödik az áramlás, így a Dunántúlon és az Alföldön a legerősebb széllökések jellemzően elérhetik a 60-70 km/h-t, de elsősorban szombat délelőtt a Dunántúlon 70-80 km/h-s széllökésekre is számítani lehet. A nap második felében veszít erejéből a szél, de még vasárnap is elsősorban a Dunántúl északi felén számíthatunk viharos közeli széllökésekre.

Az 1. ábra a péntek estétől vasárnap 00 UTC-ig, a 2. ábra a péntek estétől hétfő 00 UTC-ig várható összegzett csapadék mennyiségét mutatja az ECMWF modell alapján.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!