Nem lehet megállni járművel a békési nyitott kerékpársávon!


Újból festették Dánfok fele a kerékpársávot és ennek kapcsán olvasóink jelezték, volt, akit már meg is bírságoltak - megkérdeztük a rendőrséget.

Hivatalos közleményükben ez áll:

A Kőrösi Csoma Sándor utcán és a Vashalom utcán is úgynevezett nyitott kerékpársáv van, amelyet szaggatott fehér vonal, kerékpáros felfestés és közúti jelzőtábla is jelez.

A nyitott kerékpársáv jellemzőit és használatát a Kresz 18. (10) bekezdése szabályozza.

(10) A nyitott kerékpársávot - amely a kerékpárosok közlekedésére kijelölt sáv - az úttesten felfestett fehér színű szaggatott vonal és kerékpárt mutató burkolati jel is jelzi. A nyitott kerékpársávot - az egy irányban vagy egymással szemben közlekedő járművek egymás mellett történő elhaladás ezt szükségessé teszi - más járművek is igénybe vehetik, az irányváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartása mellett. A jobbra bekanyarodást a nyitott kerékpársávról kell végrehajtani. A kerékpáros balra bekanyarodásra történő felkészülés céljából, vagy ha a nyitott kerékpársáv megszűnik, a nyitott kerékpársávot elhagyhatja.

A Kresz 40. (5) bekezdés szerint:

40. (5) Tilos megállni:

l)252 kapaszkodósávon, gyorsító-és lassító sávon, kerékpársávon, nyitott kerékpársávon, kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!