Egyháztörténeti előadást tartott Budapesten Kovács Dániel


Kovács Dániel, a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója felkérésére a peregrinációról tartott előadást az egyik neves budapesti középiskolában.

A Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanároknak tartott tanévkezdő napján ("csendes nap") augusztus 23-án Kovács Dániel református lelkész-vallástanárt, a békési intézmény vezetőjét is előadás megtartására kérték fel. A békési szakember előadásának címe "A peregrináció nemzetmegtartó ereje" volt. Az előadás aktualitását az adta, hogy jövőre ünnepli a protestáns keresztyén világ a reformáció 500. évfordulóját. A XVI. században számos magyar kereste fel a külföldi egyetemeket tanulmányi, tapasztalatszerzési céllal, hiszen nem volt Magyarországon akkor egyetem. Ezt hívjuk peregrinációnak, az ebben résztvevőket peregrinusoknak. Az összes magyar reformátor megjárta valamelyik külföldi egyetemet, Szenczi Molnár Albert zsoltárfordító háromszor is járt külföldön tudása bővítése érdekében. Az elsődleges célpontok Wittenberg, Heidelberg, Bern, Genf, Zürich, Krakkó, Oxford voltak.

"Nem csupán arról van szó, hogy a reformáció a reneszánsz folytatása lenne, valami teljesen új dolog kezdődött. Felrobbant a levegő Európában. A korszak kitermelte az egyetemisták új típusát. A reformátorokat az hajtotta, hogy nem tehetik meg, hogy nem hirdetik az evangéliumot."


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!