Restaurálási munkák a békési román ortodox templomnál


A restaurálási munkálatokat a bukaresti Egyházi Kapcsolatokért felelős Államtitkárságtól kapott támogatásból kb 10.250.000 Ft – ból végzik.

A restaurálás 2015-ös év végén kezdődött el a következő munkálatokkal: utólagos talajnedvesség elleni vízszintes falszigetelés falátvágással és injektálással.

A falak salétromosodásának és vizesedésének megakadályozása érdekében a falak 52,2 m2 felületen át lettek vágva, valamint utólag speciális eljárással injektálva lettek (polieszterfátyol hordozójú, 3,2 mm vastag, SBS modifikált bitumenes szigetelőlemez, 1 mm vastag magas sűrűségű polietilén védőlemez elhelyezése a padlószinttől 5‐6 cm magasságban, a falazat kiékelése 8,8 mm vastagságú ékekkel, a rések kitöltése cementhabarccsal 6-10 barral).

Több restaurálási munka következik: a templom megrongálódott vakolatának eltávolítása és újravakolása, és az ajtók és ablakok cseréje.

Ezeket a munkálatokat a gyulai Gazsó Épker Kft. fogja elvégezni.

A munkálatok valószínűleg még egy hónapig eltartanak, a templom felújítási munkái utáni újraszentelés dátuma még nem ismert - tudtuk meg a gyulai székhelyű Egyházmegyei Titkárságtól.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!