„A tea jó dolog, szépen párolog…” Kft


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A tea ténylegesen a teacserje (Camellia sinensis) leveleiből, rügyeiből készült főzetet jelenti, azonban sok más növényből, gyógynövényből (csipkebogyó, kamilla, matétea, lapacho), gyümölcsből készült főzetet is szokás teának nevezni.

A teacserje örökzöld növény, amely Kelet-Ázsia trópusi területein honos. A teanövény két leginkább termesztett változata a kínai és az asszám tea. A kínai tea levelei jellemzően kisebbek, vastagabbak, erezetük durvább, ellenben az asszám tea nagyobb méretű, vékonyabb, finomabb erezetű.

A cserjétől a csészéig, avagy a tealevél feldolgozása

A legjobb minőségű teát általában a 6-7 éves növény levelei szolgáltatják. A fiatal leveleket kézzel 7–10 naponta szüretelik, amelyeket a különböző kémiai folyamatok elkerülése érdekében gyorsan feldolgoznak. A feldolgozás folyamata négy lépésből áll:

  • fonnyasztás,
  • sodrás,
  • erjesztés,
  • szárítás.

A fonnyasztás elsődleges célja a vízvesztés, ezért a leszüretelt leveleket 15–30 cm rétegben tálcákon szétterítik. A száraz leveleket kézzel, vagy gépi úton sodorják, így a levél felszínére kerülő sejtnedv és a levegő reagálásával megkezdődhet az erjedés.

Az erjedés során különböző kémiai átalakulások mennek végbe, ezáltal nő a tea koffeintartalma és kialakulnak a jellegzetes aromaanyagok.

A tealevél-feldolgozás utolsó lépése a szárítás, amelynek célja a kémiai folyamatok megállítása és a maradék nedvesség eltávolítása.

Egyféle tealevél – többféle teaital

Az elkészített tea aromáját, illatát, küllemét, élettani hatását alapvetően meghatározza a tealevelek feldolgozása. Ez alapján a teák három nagy csoportba sorolhatók: fekete tea, zöld tea, oolong tea.

  • A fekete tea vörösesbarna színű, fűszeres aromájú, koffeinben gazdag, amely a hosszú erjedési folyamat eredménye.
  • A zöld tea készítésekor az erjedés folyamata rövid, amely gátolja a különböző biokémiai reakciók lejátszódását. Ennek következtében a zöld tea koffeintartalma jóval alatta marad a fekete teáénak, ugyanakkor jelentősen több antioxidánst tartalmaz.
  • Az oolong tea a fekete és zöld tea között átmenetet képez, amelynek készítésekor az erjedési folyamatot kb. félúton megállítják. Ezáltal a rövidebb fermentációs idejű, zöldebb oolong teák alacsonyabb koffeintartalmúak, míg a hosszabb oxidációs folyamattal előállított oolong teák stimuláló hatása már a fekete teáéval vetekszik.
  • A pu-erh tea teafélék egy különleges csoportja. Készítésekor a fermentált teát különböző öntőformákba helyezik, majd nagy nyomással összepréselik és becsomagolják. Ezután a teát sok esetben 15–20 évig is tárolják, amely alatt kialakul a teára jellemző végleges aromakombináció. A pu-erh tea főzete barnásvörös színű, íze évről évre változik, illatába föld és gyomok szaga keveredik.

A teakészítés művészete

A teakészítés legáltalánosabb módja a levelek kannába helyezése, majd azok forrázása, áztatása. A fekete tea készítéséhez forráspontú víz javasolt, míg a zöld teák esetében – az antioxidáns tulajdonságú komponensek védelme érdekében – alacsonyabb hőmérsékletű, 80–85 fokos víz optimális. A forrázás mellett az áztatás időtartama is nagyban befolyásolja az elkészített tea ízét, aromáját és hatását.

  • A 3 percig áztatott tea maximális mennyiségű koffeintartalommal rendelkezik, ugyanakkor ez idő alatt a gyomorirritáló csersavak még nem oldódnak ki a tealevélből.
  • Ellenben 10 perces áztatás már csersavakban gazdag teát eredményez, amely fanyar ízt kölcsönöz az italnak. Ennek közömbösítésére sok helyen tejet használnak. Egy csésze tea koffeintartalma – teafajtáktól függően – 20–70 mg között változik, a zöld tea kevesebbet, a fekete tea jelentősen többet tartalmaz.

Összegzés

A teacserje leveléből készített főzet világszerte elterjedt, kedvelt frissítő ital. A teakedvelők a teafélék rendkívül széles palettájából válogathatnak, hiszen a tealevél feldolgozása, a tea elkészítési módja, az ital ízesítése, illetve a fogyasztáshoz kapcsolódó eltérő szokások más-más kulináris élményt és élettani hatást nyújtanak a teafogyasztóknak. Az ital kellemes ízének és frissítő hatásának élvezete mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a gyógynövényekből készített teák egészségünket szolgáló jótékony hatásairól sem, amelyek napjainkban még inkább népszerűbbé teszik az ital rendszeres fogyasztását.

Mindenképpen kerüljék a különböző aromákkal dúsított, a tea valódi ízét elfedő "műteákat"!

Kellemes gőzölgést!

Jó egészséget és vitalitást kívánok!

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!