Elindult a bajnoki szezon!


Nyíregyházán kezdtek az NBI/B-s férfi kosárlabdások

Nyíregyházán idén Bujtosi Szabadidő Csarnokot átnevezték. A névváltoztatásra azért kerül sor, mert a ContiTech Magyarország Kft. 5 év alatt 1,25 milliárd forinttal támogatja majd az utánpótlás-nevelést. Maga a csarnok épülete, berendezése is lenyűgöző. Igaz a cikk írójánál magasabbak nemigen férnek el a szoros lelátói székeken. De nemcsak ez okozott kényelmetlenséget. A mérkőzésre kivezényelt játékvezetők névsora rosszízű emlékeket is felidézett.
Bízva az új szezon tabula rasa (értsd: előítélet nélkül, tiszta lappal) indításában jó hangulatban vártuk a mérkőzés kezdetét. Tehettük, hiszen az eddig sérüléssel bajlódó Kertész és Krstic is melegített.
A MARSO Nyíregyháza a 2015/16-os NBI/A bajnoki szezonban az utolsó helyen végzett, így került az NBI/B- Keleti csoportjába. Egy olyan csapat ellen léptünk pályára, akik az előző szezonban a Szolnoki Olaj, az Alba Fehérvár, a Körmend stb. ellenfelei voltak. A megérkezésünk után Erdei Ferencet és Takács Jánost a csapatuk részéről Zentai Levente a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kosárlabda Szövetség elnökségi tagja köszöntötte. Zentai Levente az előzetes találkozáskor elmondta, hogy az A osztályos csapatukból 2 ember maradt, de új igazolásokkal erősítettek, mert nem akarnak sokáig az NBI/B-ben maradni.
Előzetesen mindkét csapat felkészülési tornákon szerepelt, sőt mindkét együttes elhozta a legfényesebb helyezést. Nagyon nehéz volt megjósolni a mérkőzés kimenetelét. Sajnos a csodálatos aréna internetes hálózatát nem oldatták fel időben, így az MKOSZ oldalon nem lehetett követni a Békésen maradtaknak a meccset, ami igen izgalmasan alakult.
A feldobás nem sikerült igazán jól- sem a játékvezetőnek, sem nekünk. Az első kosár így 3 másodpercen belül megszületett. Rögvest kontráztunk rá, de ezek után egy nyíregyházi hajrával elhúztak a Cápák. Az 5 perc környékére rázódtunk össze, s közelítettünk rá az ellenfelünkre. Gruda Gergely, Kertész Dániel, Koma Dániel, Molnár Ákos és Nagy Balázs hamarosan fordítottak is az álláson. Közben Krstic és Schéda Martin is pályára lépett. Mindketten koncentráltan váltottak. Jellemző volt a mérkőzésre, hogy Balog Vilmos edző jó ütemben forgatta a játékosokat. Az első negyedet a békésiek zárták jól: 25-29!
A második negyed elején erős védekezés és némi rövidzárlat – már, ami a kosarakat illeti- jellemezte mindkét csapatot. Perceken át nem született kosár. Az üresjáratból a Cápák ébredtek hamarabb ledolgozva hátrányukat, majd megszerezték a vezetést is. Ekkor Nagy Balázs duplázott: 2 pontosaival és egy büntetővel visszazárkóztunk. Izgalmas félidő végén: 37-34.
A szünetben megfoghatónak éreztük a meccset- mi a jelenlévő szurkolók, akiket többen hívtak telefonon az állásról érdeklődve.
A harmadik negyedben ismét szorongatott bennünket az ellenfél, de néhány bravúros kosárnak és egy jókor kikért békési időnek köszönhetően partiban maradtunk: Nagy Balázs 3 pontosa után, Koma-Kertész- Molnár büntetői után ismét egál volt az állás: 49-49. A negyedet 53-51-gyel zártuk.
Megjegyzés: több alkalommal hoztak olyan játékvezetői ítéletet, ami bennünket hozott hátrányba,s amit remélhetőleg az MKOSZ ellenőre is észlelt.
Ismét nem mi kezdtük jól. A szépítés Kertész ziccerének volt köszönhető. Ő hatalmasat esett- nem lehetett látni jól, hogy a palánk alatt mi történt, de tény az is, hogy végig nedves – csúszós pályán játszottak, s csak a második félidőtől volt, aki a pályát törölje. Koma Dani és Schéda Martin két szép kosara után ismét vezettünk! Az utolsó percekben ismét vitatható döntések születtek, ami a játékosainkat is felpaprikázta. Ez azonban a kapkodáshoz, dekoncentráltsághoz vezetett. Az utolsó 1 percben dőlt el a meccs- nem a javunkra: 73-68.
Balog Vilmos, edző: "Sajnos nem úgy indult a bajnokság, ahogyan terveztük. Bár győzni mentünk Nyíregyházára, ez most nem sikerült. A hazaiak megérdemelten tartották otthon a két pontot, rengeteg hibát követtünk el, a dobóteljesítményünk nagyon gyenge volt. Kidolgoztunk számtalan 100%-os helyzetet, de ezen a napon be volt deszkázva számunkra a csodálatosan felújított csarnok gyűrűje.
Van egy hetünk, hogy rendbe tegyük a játékunkat, jövő héten vasárnap folytatjuk a sorozatot. Az a mérkőzés sem ígérkezik könnyebbnek, hiszen a Nagykőrösi Sólymok csapata látogat hozzánk, akik megizzasztották jócskán a Keleti csoport legerősebb csapatát, a DEAC- ot is. Hazai pályán azonban minden nehézségünk ellenére győzelmet kell szereznünk."
Amit én láttam:
Molnár Ákos 38 percet volt a pályán. A két perces pihenőjén Bánszki Róbert egy szép labdaszerzéssel debütált. Várjuk Nagy Csaba felépülését is!
Az új játékosainknak egy kicsit jobban kell csapatban gondolkozniuk.
Gruda Gergelynek egy pohár "bátorságszérum" rendel meccsek előtt.
Összegezve: lesz ez még jobb is!
Első hazai mérkőzésünkre várunk mindenkit a békési csarnokba! 2016.szeptember 25-én délután 16 órától. Biztassuk a Gladiátorokat győzelemre a Nagykőrösi Sólymok ellen!

Nyíregyházi Blue Sharks - Calle PubFood Békés: 73 – 68
(20-23; 17-11; 16-17; 20-17)
Nagy B.: 12/3; Koma D.: 18; Molnár Á.: 4; Kertész D.: 10; Gruda G.: 4;
Krstic D.: 9/6; Schéda M.: 11/6; Zsíros G., Demkó J., Csorba Sz., Bánszki R., Tóth Cs.,

Jv.: Balogh Gyula, Domán István, Lengyel Ádám MKOSZ ell.: Pázsitka Ferenc

#CSAKABÉKÉS

Erdei K.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!