Az anyák gondoskodása
Az anya fogantatás előtti és várandósság alatti étrendje jelentősen befolyásolja a születendő gyermek egészségi állapotát, életkilátásait. Az édesanyák azok, akik a születést követő hónapokban szintén a táplálkozás-táplálás terén pótolhatatlan védelmet adhatnak újszülöttjeiknek, ez pedig az anyatejes táplálás.
A gondoskodás nem ér véget az elválasztással, hanem még azután is hosszú ideig kíséri a gyermekeket, gondoljunk csak a babazsúrok ötletes kölyökkonyha csodáira, a csomagolt tízóraik és uzsonnák végtelen sorára, amikor minden szendvicsbe a szeretetüket is beleteszik. A betegségek alatti gondos-féltő diétákra, a hétköznapi vacsorákra, a születésnapi tortákra.
Együtt a család
A családról mindenkinek más jut eszébe, de ha összekapcsoljuk a táplálkozással, szinte természetes, hogy kivétel nélkül olyan étkezést idézünk fel, ahol a család apraja-nagyja körbeülte az ünnepi asztalt. Minden közös étkezés egy lehetőség arra, hogy az otthon látott táplálkozási szokásokkal szocializáljuk is a gyermekeket, akik így belenőnek az egészséges életmódba és táplálkozásba, azt természetesnek veszik.
Szerető “etetés"
Azoknak a szülőknek, akiknek fontos gyermekük megfelelő étkezése, sok mindenre kell figyelniük. Hasznos, ha felfedezhető étrendjükben a változatosság, a fehérje és a szénhidrát megfelelő aránya, a nem zsírmentességre való törekvés, a zöldségek és gyümölcsök elegendő volta, amely még őrzi a szezonalitást és a regionális jelleget. Étrendjükben a rendszeresség és változatosság egyaránt hangsúlyos legyen.
Sajnos, ma ők vannak kevesebben. Pedig azok a gyermekek, akik úgy indulnak reggel óvodába, iskolába, hogy megetetik őket, jobban tudnak koncentrálni. Figyelmesebbek, mint azok a társaik, akik éhgyomorra kezdik a napot. A reggelivel bevitt szénhidrát ellátja az agyat, így minden agyi funkció jobban működik.
Szeretettel, jó étvágyat!
A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!