Angliában élő magyar nők fogtak össze a közösségi oldalon


Köztük békésiek is! A magyarországi Tábitha Gyermek Hospice Háznak akarnak összegyűjteni 5 ezer fontot, nagyjából 1 millió 800 ezer forintot.

Az akciót 11 napja indították, az összegnek már több mint a fele összegyűlt. A Tábitha házban gyógyíthatatlan beteg és haldokló gyerekeket látnak el, családias környezetben.

Az akciót 11 napja indították, az összegnek már több mint a fele összegyűlt. A Tábitha házban gyógyíthatatlan beteg és haldokló gyerekeket látnak el, családias környezetben.

Mennyit ér 5000 font adomány? – Összefogás határok nélkül

Megkönnyebbülést az anyagi terhek alól es több fókuszt az ápoló munkára a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Ház számára. A 30 napos kampány kétharmadáig az összeg 80 százaléka, azaz 4000 GBP gyűlt össze. Majd a 20. napon valami történt és látványosan gyorsan gyűltek az adomány fontok, aznap éjjel 4200 angol fontnál állt meg a számláló. Ám még mindig hátra van több mint egy hét az angliai magyarok által indított gyűjtésből, egyre elérhetőbbnek tűnik az 5000 angol fontos célkitűzés. Sőt, a szervezők már azt remélik, túlszárnyalni is sikerül az egykor oly távolnak tűnő célt.

Rengeteg magyar csoport van a Facebook közösségi portálon, amelyek akár nem, érdeklődési kör, lakóhely vagy éppen más kapcsolódási alapon szerveződtek. Az egyik ilyen női társulásban - amely több, mint 3000 tagot számlál – október végén vetődött fel az ötlet, hogy ha mindenki csak 1 fonttal támogatna egy közös célt, jelentős összeg gyűlne össze, azt pedig jó volna valamilyen jótékony célra fordítani.

Pacher Nóra ötletgazda gyorsan szavazásra buzdította a lelkes amazonokat, s mivel a döntő többség a Tabitha Gyermekhospice Ház támogatására voksolt, indulhatott a 30 napos akció.

“Még soha előtte nem csináltam ilyen gyűjtést. Naivan azt hittem, hogy egy ekkora csoportban reális célkitűzés az £5000 adomány. Sajnos akármilyen sikeres volt az ügy, a csoporton belül nem tudtuk megvalósítani a 20%-ot sem." – kezdte Nóra a beszamolot. “Így először más UK csoportokban próbálkoztam, majd később pár lelkes társra találtam, köztük Moravszki Viktóriára és így immáron többen folytattuk a kampányt. Az is kiderült, hogy az angolokat nem érinti meg egy Magyarországon levő hospice. A célcsoportunk a magyarok lettek, ami kemény dió, mert a mi kultúránkban az adományozás nincs igazan benne, és a hospice fogalma is sokak számára ismeretlen. “

A kizarólag nőkből alló fórumról indult ötlet tehát mostanra túllépett a csoport keretein és a Facebook minél több felhasználóját próbálják megszólítani.

Az adománygyűjtők maroknyi lelkes csapata menet közben alakította a stratégiát, hiszen senkinek nem volt hasonló jellegű tapasztalata, időről időre kadályokba ütköztek, amiken muszáj volt túljutni, hogy minél több pénz összegyűljön. Kiderült, a hospice fogalma is ismeretlen sokak számára.

“A Tábitha nem "a halál és a szenvedés háza". Épp ellenkezőleg: a megnyugvás, és a szenvedéstől való megkönnyebbülés helye. Nem csak haldoklókkal, hanem mindenféle krónikus beteg gyermekkel és családjaikkal foglalkoznak." - Ezt mindenképpen szerették volna tudatosítani a megszólított lehetséges adományozókban, valamint azt, hogy az adományokra égető szükség van, hiszen a ház nem kap állami támogatást egy árva forintot sem, tehát minden költséget civil adományokból kell fedezniük.

A fáradhatatlanul dolgozó adománygyűjtő csapat tagjai közül, volt, aki színes tollkészletét ajánlotta fel, más a kapcsolatrendszerét, többen az idejüket. Minden segítség egyenrangúan értékes, hiszen az adománygyűjtés mint kiderült, 24 órás munka. Leveleket kellett fogalmazni közismert embereknek, az angliai Facebook csoportok vezetőinek, amikor valakitől pozitív válasz jött, akkor a támogató posztot tovább osztani, uj bejegyzéseket kitenni, a meglévőket a fórumban folyamatosan a hírfolyam tetején tartani, és még sorolhatnánk a rengeteg teendőt.

De mi sem bizonyítja jobban, hogy a közös törekvés, a munkamegosztás es a rengeteg energia bizony megtérül, minthogy a 30 napos kampány félidejében már összegyűlt a kitűzött célösszeg fele. Most, 10 nappal a vége előtt pedig folyamatosan jönnek az újabb adományok, és már 4500 angol font közelében jár a számláló.

“Ebben természetesen nagy szerepe van azon közismert magyar személyiségeknek is, akik támogatásukról biztosították a csapatot, ennek hangot adtak Facebook oldalaikon is: Soma Mamagésa, Müller Péter Sziámi, Palotás Petra, Geréb Ágnes, Gerendás Péter, Szalóki Ági az Alma együttes, Dombóvári István, a London Angels női kezilabdacsapat es a Hunderground zenekar is – teszi hozzá Moravszki Viktória, a szervezőcsapat másik meghatározó tagja – “De szerencsere a lista folyamatosan bővül; magyar , illetve az Egyesült Királyságban élő vállalkozók is felajánlották a kampányidőszak alatti bevételük egy részét, miután megkerestük őket.“

Nem állunk meg 5000-nél! Fantasztikus a támogatás, köszönjük! Továbbra is kérünk minden szimpatizánst, terjesszétek a kampányunkat, hadd gyűljön össze minél több adomány, hisz jó helyre megy! – olvasható az adománygyűjtés hivatalos honlapján.

S hogy visszatérjünk az eredeti kérdéshez: mennyit ér ez az ötezer angol fontnyi támogatás? Nórától kaptunk néhány fontos számot e tekintetben: 2 font egy ebéd ára egy szülőnek, aki beteg gyermeke mellett van, 5 font egy gyermek napi étkezésének a minimális díja, 10 font egy speciális foglalkozas ara peldaul gyógytorna, beszédterápia vagy játékterapeuta illetve 100 font a Hospice Ház egyhavi villanyszámlájának költsége. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy a kisebb, £2 összegű támogatás éppolyan fontos, mint a nagyobbak. Sokan azt hihetnék, hogy nem érdemes 1-1 fonttal beszállni a kampányba, hiszen az nem számít, de ez nem igy van. Minden apró segítség számít, amit a Tabitha Haz nagy köszönettel es hálával fogad.

Az adományozás hivatalos honlapja: https://www.justgiving.com/crowdfunding/nora-pacher

Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/tabitha.crowdfunding/

Pacher Nora,Moravszki Viktoria,Arnyasi Krisztina,keressetek minket az adomanyozassal kapcsolatban


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!