Megjelent a békési fotókönyv


Nagyszámú érdeklődő jelenlétében bemutatták az Üdvözlet Békésről – A millenniumtól az ezredfordulóig című fotókönyvet. Az ezer példányban kiadott, exkluzív kivitelű könyv már megvásárolható.

A december 13-i könyvbemutató a Békési Galéria patinás falai között ifjabb Mahovics Tamás néptánctehetség magyar verbunkjával, majd Szeverényi Barnabás szavalatával kezdődött. Mécs László Vadócba rózsát oltok című költeménye tisztelgés a könyvben megidézett korokban élt békésiek munkássága előtt.

A kiadvány szerkesztőbizottságának tagjait Túri Andrea kérdezte. Mucsi András ötletgazdaként elárulta, hogy a grémium tagjai májustól kezdődően hónapokon keresztül hetente találkoztak és késő estébe nyúlóan válogatták ki az összegyűjtött képeslapok és fotók legjavát, aztán a képaláírásokat formálták aprólékos gonddal. Ebben a folyamatban oroszlánrészt vállalt Gurzó Klára segédlevéltáros, Sápiné Turcsányi Ildikó régész-muzeológus, Ferenczi Sándor helytörténet-kutató, Miklós Lajos, a városvédő egyesület elnöke, Varga Sándor városvédő és Varga László korábbi tanácstag.

- Ők mindannyian városukat szerető, arról sokat tudó lokálpatrióták, átlátják a folyamatokat és egész Békés a kisujjukban van – mondta el Mucsi András.

A kiadványban taglalt 1896-2000 közötti időszakot korszakokra taglalták, melyek elé Sápiné Ildikó írt rövid várostörténeti összefoglalót. De a hangsúly a képeken van, melyekből 140 oldalon 323-at adnak közre.

Az Üdvözlet Békésről című kötet különlegessége, hogy a képaláírások a magyar mellett angol és német nyelven is olvashatók. Másik különlegessége az a fotósorozat, amely 1960-ból egy műemléki felméréskor megörökített, több esetben ma már nem látható magánházak és középületek fotóit mutatja be. Ezeket a felvételeket korábban sehol sem publikálták.

A könyvet ezer példányban a Családért Alapítvány adta ki, és azért kerül mindössze 1895 Ft-ba, mert a szerkesztőbizottság ingyen végezte a munkáját. Ez az összeg a tördelést és a nyomdai költségeket fedezi – hangzott el a bemutatón.

A fotók forrásai között magánszemélyeket is találunk, így Berta Györgyöt, Varga Lászlót, és a nemrég elhunyt dr. Sós Sándort. Hozzájárult a kiadványhoz a Békési Újság is, megnyitva értékes fotóarchívumát – mondta el a szerkesztőbizottság egyik tagja, Szegfű Katalin újságíró. A legtöbb közölt kép a Jantyik Mátyás Múzeum és Ferenczi Sándor gyűjteményéből származik.

Végezetül az is elhangzott, hogy amennyiben megmozdul a város, és a lakosok hajlandók féltve őrzött fotókincseiket, képeslapjaikat digitalizálásra átadni (az eredetit természetesen minden esetben visszakapják), ez esetben megjelenhet a kötet folytatása. Témák szerinti csoportosításban lehetne elkészíteni, valamikor a közeli években. A fotókat a Civil Szervezetek Házában - a Libazug utca elején - Serfecz Dávid, a városvédő egyesület jegyzője gyűjti és teszi át a megfelelő számítógépes formátumba.

Az Üdvözlet Békésről – A millenniumtól az ezredfordulóig című kötet a Barta kereskedésben, a Fakuckó játékboltban, a Cerka papírboltban és a városi könyvtárban vehető meg, akár szép karácsonyi ajándékként is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!