Kreativitásfejlesztés és tehetséggondozás


2017. január 20-án valósult meg az a képzés, amire a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde - Fürkész Központi Óvoda - FÜRKÉSZ TEHETSÉG PONT –ja (akkreditált, kiváló tehetségpont) pályázott.

A MATEHETSZ felhívására intézményünk tehetség koordinátora- Bagolyné Szücs Andrea óvodapedagógus, írta meg a sikeres pályázatot- 15 fő pedagógus ingyenes képzésére és a képzés oktatói díjára.

A 10 órás képzés reggelén, Béres Istvánné – intézményünk igazgatónője köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kifejtette, hogy a képzés tartalma nagymértékben támogatja intézményfejlesztési céljainkat.

A tehetségígéretek felismerése, tehetségek gondozása kiemelt feladat tagóvodáinkban. Az elmúlt három évben megtörtént a tehetségek beazonosítása, hatásvizsgálata. Már az óvodába lépéstől tehetségígéretként tekintünk a gyermekekre, és nagyon sok lehetőséget kínálunk differenciálás, gazdagítás formájában a képességeik fejlődése, kibontakozása érdekében. Nagycsoportban – az iskolába lépés előtt – lehetőséget adunk tehetségműhelyekben való részvételre, ahol a kihívások igazodnak a gyerekek kiugró képességeihez, és az adott területnek megfelelő speciális ismereteket, eszközöket biztosítjuk számukra.

A képzés sikeres elvégzésével a résztvevők megismerték a kreativitás többféle értelmezését, összetevőit, folyamatát, a kreatív attitűd jelenségét és fontosságát. Az intézmény pedagógusai felkészültek saját maguk és a gyermekek kreativitásának felismerésére, fejlesztésére, a kreatív attitűd kialakítására, a kreatív megoldások megtalálására családi és óvodai helyzetekben egyaránt.A képzés módszertani ötleteket nyújtott, amelyeket a mindennapi gyakorlatban tudnak alkalmazni óvodapedagógusaink kreativitásfejlesztésre.

A továbbképzési nap a tanúsítványok ünnepélyes átadásával zárult. A résztvevő óvodapedagógusok sok - gyakorlatban jól használható - ismerettel, ötlettel gazdagodtak ezen az interaktív, jó hangulatú továbbképzésen, ahol lehetőség volt tapasztalataik, kételyeik, bevált- jó gyakorlataik, sikereik megbeszélésére is.

Fazekas Klára Óvodai Intézményegység vezető


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!