Helyi érték - a hely értéke


Ma minden lehetőségünk adott arra, hogy rendelkezésünkre álljanak a minőségi élethez szükséges javak. Mégis hiányt szenvedünk, mert nem ismerjük a rendelkezésre álló erőforrásainkat. Nem tudjuk, hogyan férhetünk hozzájuk, hogyan használhatjuk ezeket.

Szakmai napunk fókuszában a helyi értékekkel való gazdálkodás áll. Mindez annak érdekében, hogy meglássuk lehetőségeinket és mindannyiunk érdekében fel tudjuk használni azokat.

Helyszín: Kecskeméti Gábor Kulturális Központ, Békés, Jantyik Mátyás u. 23-25.
Időpont: 2017. február 11. szombat
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Program

9:00 - 10:00
Regisztráció

10:00 - 10:40
Helyi értékek farsangja, avagy februári beszélgetés a helyi fejlesztésekről
Előadó: Kükedi Zsolt, helyi gazdaság- és közösségfejlesztési szakértő

10:40 - 11:20
Közösségi vállalkozás - JÓT-JÓL
Előadó: Vágvölgyi Gusztáv, szervezetfejlesztő szakember

11:20 - 12:00
Helyi érték - helyi termék; tippek, trükkök, megvalósítási technikák
Előadó: Szabadkai Andrea, piacépítési, kistermelői érdekképviseleti szakértő

12:00 - 12:30
Kérdések, válaszok

14:00 - 22:00
Békési Farsangi Forgatag

JELENTKEZEM A RENDEZVÉNYRE

Rövid összefoglalók az előadásokról

Kükedi Zsolt
Helyi értékek farsangja, avagy februári fecsegés a helyi fejlesztésekről

Itt a farsang, áll a bál! A téltemetés-tavaszvárás keretében tobzódunk a helyi értékekben, a helyi gazdaság fejlesztésének megvalósított csillogó ötleteiben. De vajon tényleg van ok a fesztiváli hangulatra? Annak ellenére, hogy itt a karnevál, sokan már most böjtölnek, hisz nem jut elég az asztalra. Szegénység és gazdagság egyszerre jelen van életünkben és akár közvetlenül egymás mellett megjelenik: egy-egy álarc mögött komoly nélkülözés lehet. Hogyan vesszük észre ezt a gazdagságot, hogyan készítünk ebből gazdaságot? Hogyan vesszük észre a szegénységet, hozzáállásunkban viszünk-e bele emberséget? Az előbbiből tudunk-e magunk is értéket, boldogságot teremteni, az utóbbit pedig képesek leszünk-e enyhíteni?

Az előadás végig veszi a magyar ember életében alapvető területeken (élelem, energia, a közösség építése, stb.) fellelhető hazai értékteremtő helyi gazdaságfejlesztési mintaadó gyakorlatokat és hogy a farsang után következő böjti időszakot önszántunkból tudjuk felvállalni, ne pedig kényszerből, arra ösztönöz, hogy ebben a zajos forgatagban lássuk meg, hogyan lehetünk magunk is értékteremtőek.

Vágvölgyi Gusztáv
Közösségi vállalkozás JÓT - JÓL

Az előadás során bemutatásra kerül a közösségi vállalkozás, mint szervezeti modellt. Az egyértelmű trend a világunkban, hogy a helyi értékek felértékelődnek.

Az még nem annyira egyértelmű, hogy erre lehet megélhetést biztosító vállalkozást is alapozni. Mindezt úgy, hogy ezek a helyi, közösségi értékek nem elvesznek, hanem gazdagodnak általa. A közösségi vállalkozás az a szervezeti modell, ami a közösségi minőséget használja erőforrásként ahhoz, hogy hatékony, rentábilis vállalkozás jöjjön létre. Az előadásban bemutatásra kerül a szervezeti modellnek a lényege, és az, hogy hogyan lehet elindulni ebbe az irányba.


Szabadkai Andrea
Helyi érték - helyi termék; tippek, trükkök, megvalósítási technikák

Az előadás során szó esik a háztáji felesleg értékesítésről a községi vagy iskolai rendezvényen a ételkínálásról, és a kistermelő, falusi vendégasztal szolgáltatói szabályokról - gyakorlati megközelítésben.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!