13 pályamű érkezett eddig a Kulturális Központ felhívására.


Mesétől az operettig - sokféle pályamunka érkezett már a „Beépített kellékek” című pályázatra

Tavaly november végén került kiírásra Békés Város Önkormányzatának és a Kecskeméti Gábor Kulturális Központnak az a pályázati felhívása, mely igencsak rendhagyónak minősül az által, hogy a színdarabok írói a kulturális központ aulájának belső építészeti megoldásait kell, hogy használják díszletként. Sem az író életkorára vagy képzettségére, sem a műfajra vonatkozóan nem volt megkötés, csupán annyi, hogy legalább 1 felvonásból kell állnia, máshol még nem mutathatták be és kapcsolódnia kell Kodály Zoltánhoz valamilyen formában, hiszen idén halálának 50. évfordulójára emlékezünk. A darab bemutatására kiváló alkalom a XLI. Békés-tarhosi Zenei Napok programsorozata (tervezett időpont: 2017.06.16-07.02.), hiszen a fesztivál létrejötte annak a Tarhosi Énekiskola megalapításának köszönhető, ahol Magyarországon először oktatták a Kodály-módszert.

A lapzártával egy időben éppen 13 alkotás érkezett eddig be és a további érdeklődőktől is várnak még a kiírók négyet. Összességében mivel február vége a beadási határidő kb. 20 beérkezett pályamunka prognosztizálható. A legjobb darab kerül majd bemutatásra, írója pedig 200.000 Ft pénzjutalomban részesül. Érkezett színdarab Spanyolországból, természetesen nem spanyolul, hanem magyar nyelven egy kinn élő magyar írótól, volt is arra vonatkozólag kérdés, hogy határon túlról is pályázhatnak-e. Természetesen a válasz igen. De akadnak békési indulók is. A fair play szabályait szem előtt tartva pontosan ezért a 3 fős szűri tagjai úgy minősítik a pályamunkákat, hogy azon nem látják az író nevét, de még utalást sem róla. A szakmai zsűri tagjai között egy színművésznőt, egy színházigazgató-rendezőt és egy megyei közművelődési intézményvezetőt köszönthetünk. Március hónapban lesz döntés, az eredményhirdetést a kiírók pedig Békés város Ünnepi Testületi Ülésének idejére tervezik, mely idén április 13-án kerül megrendezésre. Ekkorra már a színészek is készhez kapják a nyertes művet és elindul a darab betanulása, valamint színpadra állítása.

Aki kedvet kapott a pályázáshoz, az még 2017. február 28-ig elküldheti pályamunkáját az alábbi feltételek szerint:

Díjazás: az első helyezett 200.000 Ft értékű pénzjutalomban és oklevélben, a további pályázók emléklapban és emlékplakettben részesülnek.

Pályázatok beadásának helye és módja:

Személyesen munkanapokon 8-20 óráig a Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központban (5630 Békés, Jantyik M. u. 23-25.

Elektronikus úton a bekesikultura@bekesikultura.hu e-mail címre.

A pályázaton minden esetben kérjük feltüntetni:

- a pályázó nevét

- elérhetőségét (min. e-mail, telefon)

- életkorát

- néhány mondatos bemutatkozását

Azon alkotások, melyek írója és annak elérhetősége nem egyértelmű, nem kerülhetnek zsűrizésre.

Bővebb információ:

Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ

5630 Békés, Jantyik M. u. 23-25.

Túri Andrea igazgatóhelyettes: 0620/400-23-39 vagy 0666/411-142

bekesikultura@bekesikultura.hu


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!