A Békés Megyei Kormányhivatal közleménye:


Kötelező minimum járványvédelmi előírások a madárinfluenza elleni védekezés érdekében

A madárinfluenza fertőződés és az állományok közötti terjedés megakadályozásához elengedhetetlen az állattartó létesítmények járványvédelmi zártságának fokozása. Ennek érdekében jelent meg a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó Országos Főállatorvosi határozat, amelynek célja a baromfiállományok járványügyi biztonságának fokozása a madárinfluenza vírus okozta károk csökkentése és a későbbi kockázatok mérséklése érdekében.

A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A vadmadarak sokszor tünetmentesek maradnak, viszont a vírus a fertőzött állatok ürülékében, a tollukon, a légcsövükben megtalálható. A házimadarak esetében a klinikai tünetek különfélék lehetnek: függenek a vírus megbetegítő képességétől, a madár fajától, korától, meglévő betegségeitől, tartási körülményeiktől. Kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése és a viszonylag kismértékű elhullás. Más esetben hirtelen, akár előzetes tünetek nélküli, vagy általános tüneteket követő (bágyadtság, étvágytalanság, borzolt tollazat) magas elhullási arány tapasztalható. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg gyarapodás csökkenése.

A fertőződés és az állományok közötti terjedés megakadályozásához elengedhetetlen az állattartó létesítmények járványvédelmi zártságának fokozása. Az Országos Főállatorvos határozata szerint a betelepítés várható időpontjáról legalább 1 héttel korábban írásban bejelentést kell tenni az állatok tartási helye szerint illetékes járási főállatorvoshoz. A betelepítési kérelem formátuma letölthető itt. Fontos kiemelni, hogy a mellékelt kérelemben minden egyes adatot ki kell tölteni. A járási hivatal hatósági állatorvosa ellenőrzést fog végezni a tartási helyen, melynek eredménye alapján a járási főállatorvos javaslatot tesz a betelepítési engedély megadására vonatkozóan. A betelepítési engedélyt a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya adja ki. Egy telepre kizárólag akkora állományt lehet betelepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A betegség elleni sikeres védekezéshez megelőző intézkedésekre és a betegség korai észlelésére van szükség. A megelőző intézkedések körébe tartozik az általános járványvédelmi szabályok szigorú betartása, melyről az Országos Főállatorvos határozatai részletesen rendelkeznek. Betartásuk az állattartók felelőssége. Különösen fontos:

  • a vadon élő madarak távoltartása (az épületek folyamatos karbantartása, a szellőzőnyílások rácsainak ellenőrzése, a madárhálók ellenőrzése, stb.);
  • állományok egyszerre ki- és betelepítése, és a turnusok közötti alapos istállófertőtlenítés;
  • biztonságos helyről történő ivóvíz- és takarmányellátás;
  • gépjárművek, szállítóeszközök, tálcák és egyéb eszközök alapos tisztítása, fertőtlenítése;
  • a személyi higiénia fokozott betartása, kéz- és lábbeli alapos tisztítása, fertőtlenítése, telepi munkaruha / látogatóknak védőruházat
  • az állattartó telepen lévő természetes vizek, belvíz, pocsolyák, mocsarak felszámolása, a takarmány biztonságos, zárt helyen tárolása.

Az állat-egészségügyi hatóság a vírus megjelenésének korai észlelése érdekében 2005 óta országos monitoring vizsgálatokat végez. Ezek keretében kockázatbecslés alapján nagyszámú mintavételre kerül sor a baromfiállományokban (háztáji és nagylétszámú állományokban egyaránt) és vadon élő madarakból. A monitoring program mellett létfontosságú, hogy az állattartók jelezzék az ellátó állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen tünetet észlelnek, vagy az állataik elhullását tapasztalják.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!