Mona néni Békés Díszpolgára lett!


Helyszin: Békés
Békési kiválóságokat köszöntöttek Békés város ma délutáni ünnepi testületi ülésén. Békés várossá nyilvánításának 44. évfordulójának alkalmából, április 13-án került sor Békés város kiválóságainak elismerésére. A kulturális központ színháztermében tartották azt az ünnepi képviselő-testületi ülést, amelyen a „Civilek a Városért”, a „Békés Városért”, a kitüntetések valamint a „Békés Város Díszpolgára” és „Az Év Békési Sportolója” elismerő címek kerültek átadásra. 2017-ben a „Civilek a Városért” kitüntetésre kettő, a „Békés Város Díszpolgára” címre kettő, javaslat érkezett, „Békés Városért” kitüntetés adományozására hét békési kiválóságot terjesztettek fel.

"CIVILEK A VÁROSÉRT" KITÜNTETÉS

Békés Város Képviselő-testülete 103/2017. (III. 30.) számú határozattal "Civilek a Városért " kitüntetést adományoz a Békési Polgárőrség Közhasznú Szervezetének.

BÉKÉSI POLGÁRŐRSÉG KÖZHASZNÚ SZERVEZET

Fáradtságot nem kímélve, önkéntesen dolgoznak városunk közrendjének és közbiztonságának javítása érdekében. Céljuk és alapfeladatuk többek között a bűnmegelőzésben való közreműködés, az állampolgárok személyi biztonságának védelme, a lakosság és a bűnüldöző szervek közötti bizalom és együttműködés erősítése.

Taglétszámuk 78 fő, mely az egyik legnagyobb létszámban működő helyi közösség is egyben. Folyamatosan éjjel és nappal is változó beosztással végzik szolgálataikat. Legfőbb együttműködő partnerük a rendőrség, mely nagy igényt tart a munkájukra. 2016 évben a békési rendőri szervekkel együttműködésük során összesen 295 alkalommal, 428 polgárőr, 2041 óra közös szolgálatot láttak el. A rendőrségen túl kapcsolatban állnak a katasztrófavédelmi szervekkel, a helyi oktatási intézményekkel, sportszervezetekkel, önkormányzattal.

A tagok elhivatottságát jól példázza, hogy szolgálaton kívül is figyelik a város közrendjét, közbiztonságát. A városi nagyrendezvények, ünnepségek lebonyolításakor részvételükre, segítségükre mindenesetben számíthatnak a szervezők. A Madzagfalvi Napokon teljes létszámmal éjjel-nappal, 4 napon keresztül teljesítik a szolgálatot. Az önkormányzat felkérésére a segély szállítmányok valamint az Erzsébet utalványok kiosztásának biztosításában is részt vesznek és jelenlétükkel biztosítják a problémamentes szervezést. Mindenszentek előtt és után majdnem 5 napon keresztül végeznek szolgálatot a város temetői előtt és a parkoló autók biztonságára is ügyelnek. A tanyaprogramjukat folyamosan végzik. Az ott élő, idős korosztály számára jelenlétük megnyugvást is jelent, segítenek fát hasogatni, valamint rendkívüli időjárás esetén segítenek bevásárolni, gyógyszert kiváltani és ivóvizet is szállítanak a rászorulóknak.

Folyamatos járőrszolgálatot végeznek a kertekben is, visszaszorítva a kerti lopásokat és garázdaságokat. Tavaly 30. 636 óra szolgálatot teljesítettek. Ezeket az órákat teljesen önkéntesen, társadalmi munkában végzik, mindennemű ellenszolgáltatás nélkül.

A BÉKÉSI POLGÁRŐRSÉG KÖZHASZNÚ SZERVEZETET Békés város közbiztonságért végzett munkájáért "Civilek a Városért" kitüntetésben részesül.

"BÉKÉS VÁROSÉRT" KITÜNTETÉSEK

Békés Város Képviselő-testülete 99/2017. (III. 30.) számú határozattal "Békés Városért" kitüntetést adományoz MIKLÓS LAJOSNAK.

MIKLÓS LAJOS

1944. szeptember 17-én született Békésen. A Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán üzemmérnöki diplomát szerzett 1976-ban. A kilencvenes években nagy szerepe volt az útalapok precíz és szakmailag megfelelő elkészítésében. A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat főmérnöke, majd 1992-től nyugdíjazásáig igazgatója volt. Lelkiismeretesen helyt állt a bel- és árvízvédekezésnél, szem előtt tartva a társulat, Békés és környéke, valamint az itt élő és dolgozó emberek érdekeit. Az ő kezdeményezésére kezdődött meg városunkban a csapadékvíz elvezető árkok karbantartása. Hosszú évtizedek óta szolgálja városunk előrehaladását, fejlődését. Mérnökként és magánemberként egyaránt számíthattunk és számíthatunk munkájára. Felkészült, igényes, higgadt, kiváló szakember. Munkáját kezdetektől nagy alázattal, hozzáértéssel végezte. Fiatal kollégáit, munkatársait nagy türelemmel, szakértelemmel segítette.

A közéletbe a rendszerváltás idején kapcsolódott be. Két ciklusban, 1998-tól 2002-ig, majd 2006 és 2010 között önkormányzati képviselőként, s egyben bizottsági elnökként is tevékenykedett. További két ciklusban, 1990-től 1994-ig, valamint 2010 és 2014 között, mint szakértő bizottsági tag dolgozott városunk fejlődése érdekében. Közéleti tevékenysége mai napig – immár sok éve - gazdagítja városunk életét. Szívügyének tekinti mások segítését, aktív szerepet vállal a civil életben is. A Békési Városvédő és Szépítő Egyesületnek hosszú évek óta tagja, korábban alelnöke, jelenleg elnöke. Önként vállalt feladatait mindig maximális alázattal, kitartással, önzetlenül végzi.

Mint nyugdíjas ma is sokat tesz a városért. Pénzügyi szakemberként és mérnökként tudásával, tapasztalatával támogatja az önkormányzat, a helyi intézmények és társ civil szervezetek munkáját. Örömmel és szeretettel látjuk a Nefelejcs Egyesület rendezvényein is, de érdeklődő közéleti emberként a városi ünnepségek állandó jelenlévőjeként is tisztelhetjük. Személye a megbízhatóságot és a szakmai tudást egyesíti egy, a környezete iránt valóban felelős emberben. Figyelmes, igazi úriember. Édesapaként, férjként igazi példa. Két lánya, 5 unokája aranyozzák be mindennapjait.

MIKLÓS LAJOS Békés városában végzett kimagasló szakmai munkája, a civil életben való aktív tevékenységéért "Békés Városért" kitüntetésben részesül.

Békés Város Képviselő-testülete 101/2017. (III. 30.) számú határozattal "Békés Városért" kitüntetést adományoz SZEGFŰ KATALINNAK.

SZEGFŰ KATALIN

1976. június 11-én született Békéscsabán. Szigorú nevelési elveket valló békési család szülötte, melyben megtanulhatta, hogy a munkának és a tanulásnak van igazán becsülete. A helyi és békéscsabai iskolaévek után 2001-ben Szegeden szerzett kitüntetéses diplomát. Újságíró lett. A Békési Újságot 2004 óta főszerkeszti mind a mai napig. Azóta követi egészen közelről városunk közéletének eseményeit. Békés oktatási, egyházi, kulturális, sport és civil életének avatott ismerője és krónikása, melyről e lap hasábjain publikált cikkek ezrei tanúskodnak.

Független médiaszakember, szabadúszó újságíró, mozgóképkultúra és médiaismeret tanár. Hosszú évekig oktatott a békési mezőgazdasági szakiskolában, a gimnáziumi osztályokban. Jelenleg az Andrássy Gyula Gimnázium, és a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium óraadó médiatanára. E két neves békéscsabai gimnáziumban összesen mintegy háromszáz növendékének adja át a filmművészet és a média legkülönfélébb területeit felölelő szakmai tudását.

Rendszeresen publikál a Békési Újság mellett az Evangélikus Egyház országos lapjaiban, és készít műsorokat az Evangélikus Rádiómisszió számára. Alapító tagja a Protestáns Újságírók Szövetségének.

Újságszerkesztői munkája mellett évente egy vagy több könyvet szerkeszt, elsősorban a Békési Újságot kiadó Családért Alapítvány számára. Eddig tizenkét alkalommal jelent meg a Békési Újság Kalendárium, melynek ötletgazdája és kezdettől a szerkesztője. Tagja volt a tavaly év végén megjelent Üdvözlet Békésről című nagy sikerű fotókönyv szerkesztőbizottságának is.

A békési civil szervezetekkel és intézményekkel szoros kapcsolatban áll. Több kiadványt írt és szerkesztett helyi civil szervezetek felkérése, önkéntes munkában. A Nefelejcs Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alapító tagjaként a szervezet sajtómegjelenéseiért felel.

A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület, a KÉSZ, a Nefelejcs Egyesület, a Püski Sándor Könyvtár, a Kecskeméti Gábor, Kulturális Központ, a Jantyik Mátyás Múzeum, a békési egyházak, iskolák, a sportszervezetek és nem utolsó sorban Békés Város Önkormányzata is sokat köszönhet neki.

SZEGFŰ KATALIN Békés város közösségi életében végzett kiemelkedő a továbbá a civil szervezeteket segítő munkájáért "Békés Városért" kitüntetésben részesül.

Békés Város Képviselő-testülete 102/2017. (III. 30.) számú határozattal "Békés Városért" kitüntetést adományoz TAKÁCS JÁNOSNAK.

TAKÁCS JÁNOS

Vésztőn született 1951. december 7-én. Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett tanári diplomát földrajz –testnevelés szakon 1977-ben. Az egykori 3. számú általános iskolában, majd a Dr. Hepp Ferenc Iskolában tanított, ezt követően a Németh László Középiskolai Kollégium nevelőtanára lett. Innen ment nyugdíjba.

A Békési Szabadidős és Spotjáték Klub 1998-os megalakulása óta, abban aktívan közreműködik. Békés város emblematikus alakjává nőtt az elmúlt évtizedekben. Neve és tevékenysége több sportággal kapcsolható össze. Olyan ember, aki nélkül ma sem zajlik egyetlen egy hazai és idegenbeli mérkőzés sem, ha kosárlabdáról van szó. 1962-től vesz részt a békési kosárlabdaéletbe, több mint 50 éve a sport képviselője. A 80-as évek közepéig játékosként segítette a kosárlabdázást, majd utánpótlás csapatok, illetve a felnőtt csapatnál edzőként, illetve sportvezetőként végzett és végez fáradhatatlan munkát. 1966 –ban részt vett az önállóvá vált békési férfi kosárlabdaklub megalapításában, annak közel 20 évig ügyvezető elnöke, jelenleg technikai vezetője.

Nem csak a kosárlabdázóknál, hanem más egyesületeknél is látott el vezetői feladatokat. A kézilabda történetének írója is volt városunkban. Előbb a Color SE, a Békési TE és a Békési FKC vezetésében is részt vett. Tanárként sem tétlenkedett. Mintegy 20 évig szervezte fáradhatatlanul a Német László Kollégium sportéletét. Edzéseket tartott, megyei, országos illetve nemzetközi kollégiumi sporttalálkozókat szervezett kiemelkedő színvonalon és eredményességgel.

Ma sem tétlenkedik, igazi közösségi ember. A városi televízióban rendkívüli szendevéllyel, egyedi stílusával közvetíti hétről-hétre a kosárlabda mérkőzéseket. Korábban a helyi rádióban Sportturmix címmel vasárnap esti műsort vezetett. A szenior korú játékosok számára rendszeresen szervez kosárlabda tornát, amelyen a színvonalas lebonyolítás és a jó hangulat miatt több mint 20 csapat szokott részt venni az ország minden tájáról. Tevékenyen részt vesz a hagyományos Viharsarok Kupa felkészülési torna megszervezésében, amely tavaly ünnepelte 60. évfordulóját. Évekig vezette a békési "Szuperbajnok" vetélkedőt. A Békési Újságban és a Békési Kalendáriumban gyakran jelennek meg cikkei, interjúi.

Egész életét a békési gyerekekkel, gyerekekért végzett kemény munka jellemezte. A békési sport, főleg a kosárlabda szívügye volt, van és lesz.

TAKÁCS JÁNOS Békés város sportéletében végzett kiemelkedő tevékenységéért "Békés Városért" kitüntetésben részesül.

"BÉKÉS VÁROS DÍSZPOLGÁRA"

Békés Város Önkormányzata 95/2017. (III.30.) számú határozatával SEBESTYÉNNÉ FARKAS ILONA zenepedagógus, karvezető számára Békés Város Díszpolgára címet adományozza.

SEBESTYÉNNÉ FARKAS ILONA

Köröstarcsán született 1934. december l8-án, pedagóguscsaládban. Kiváló énekhangjára korán felfigyeltek, így lehetett a Békés-Tarhosi Énekiskola tanulója, ahol Kodály módszerével tanítottak. Sikeres felvételije után a zeneakadémián Kodály tanítványa volt, népzenekutatónak készült, végül Kodály kérésére a tanári hivatást választotta. 1958-ban középiskolai énektanári és karvezetői diplomát szerzett, majd kinevezést kapott Zuglóba, a Hunyadi János Ének-Zenei Általános Iskolába, ahol Kodály módszerrel tanított, gyermekkart szervezett.

A kezdetektől, 1976-tól csatakozott a Békés-Tarhosi Zenei Napok szervezőihez. 1980-ban Békésre költözött, a Szegedi Kis István Gimnázium énektanára lett, nyugdíjazásáig 1991-ig itt dolgozott, mellette szolfézstanárként segítette a Zeneiskolában folyó oktatást A gimnáziumban leánykart, majd vegyes kart vezetett melyekkel kiváló minősítéseket nyert. Számos bemutatót tartott városunkban és megyeszerte, így a Békés-tarhosi Zenei Napokon is.

1984-ben Békéscsabán Rázga Józseffel életre hívta a későbbi Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát. Ebben az intézményben is dolgozott, tanári munkáját a tehetségmentés, tehetséggondozás jegyében nagy elhivatottsággal végezte. Továbbra is városunkban élt és tanított, munkája nyomán sok gyerek füle megnyílt a muzsika élvezetére, számos békési gyermeket vezetett zenei pályán. Volt tanítványaiból szerveződött városi kamarakórusa hálás szívvel búcsúztatta Békéstől.

Éveken át volt a Kórusok Országos Tanácsa (KÓTA) Békés megyei titkára, szívügyének tekintette a kórusmunka színterének tágítását, a minőségi kórusmuzsika felvirágoztatását, ezért kórusversenyeket, dalostalálkozókat szervezett.

A Békés-Tarhosi Zenei Napok keretében szervezett Körösi Nyári Akadémia ének-zenei szekciója (7991-2002-ig), később a karvezetői továbbképzések tanáraként képezte a hazai és határainkon túli óvónőket, tanítókat, karvezetőket.

A nyugdíjazását követően Budapestre visszatértekor volt iskolája fennállásának 50. évfordulója alkalmából, egykori tanítványaiból kórust szervezett, mellyel rendszeresen hangverseny az: itthon és határainkon túl. Igényes és igen magas színvonalú karvezetői munkáját életműdíjjal, kórusát több alkalommal arany és ezüstminősítéssel ismerték el. Tagja a Kodály Társaságnak.

Békéstől sem szakadt el, hiszen töretlen lelkesedéssel, egészségi állapota függvényében támogatja a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett, a Nemzeti Értéktárba emelt Békés-tarhosi Énekiskola szellemiségének fennmaradását. A vele készített interjúkban mindig élete fontos eseményeiként emlékezik a Tarhoson és Békésen töltött szép időszakra. Számos rádió- és tv felvételen, újságcikkben öregbíti Békés hírnevét. Ebben az évben 14. alkalommal szervezi meg a Békés-Tarhosi Zenei Napok kórusbemutatóját, ahol a Hunyadi Véndiák kórus művészeti vezetőjeként, karnagyaként újra szerepelni fog az általa felkért országosan elismert énekkarokkal együtt.

Munkásságát számos elismerés övezi. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét, 2006-ban a KÓTA Életműdíját, 2007-ben Zugló Díszpolgári címét, 2009-ben a tehetséggondozásért alapított Új Európa Díjat, 2015. március 15—én a Magyar Érdemkereszt Polgári Középkeresztjét.

SEBESTYÉNNÉ FARKAS ILONA Békés város kultúrájáért és a Békés- tarhosi Énekiskola szellemi örökségért végzett kiemelkedő tevékenységért "Békés Város Díszpolgára" kitüntetésben részesül.

"AZ ÉV BÉKÉSI SPORTOLÓJA"

Békés Város Képviselő-testülete 105/2017. (III.30.) számú határozattal "Az Év Békési Sportolója" címet adományoz FEKÉCS SÁMUELNEK.

FEKÉCS SÁMUEL

A Békési TE Súlyemelő Szakosztályának versenyzője, 2000. február 19-én született. 2012 novemberében kezdett súlyemelő edzésre járni. Szorgalma, kitartása példa korosztálya számára. 2013. februári első versenyén 61 kg-ot teljesített. 2014. év decemberi versenyén már 158 kg-os egészen kiváló eredményt ért el. Nem egészen 2 év alatt 97 kg-ot fejlődött. Edzője Balog János. Az elmúlt évben elért legfontosabb eredménye a Kecskeméten megrendezésre került, kiemelt Messzi István Emlékverseny, amelyen 1. helyezést ért el. A szintén kiemelt Suzuki Kupán, Ózdon 1. helyezett lett. Az Iskolás Országos Bajnokságon, Budapesten szintén első lett. A Felnőtt Országos Bajnokságon, Tatabányán a 62 kg-os súlycsoportban 3. helyezést ért el. A Junior Országos Bajnokságon, Kecskeméten 2. lett.

A pécsi Serdülő Országos Bajnokságot megnyerte. Tagja a Héraklész tehetséggondozó programnak. Teljesítette az ifjúsági első osztályú szintet. Tatabányán a Felnőtt Országos Bajnokságon a 62 kg-os súlycsoportban a serdülő korcsoport, lökés országos csúcsát 106 kg-ról 108 kg-ra javította.

Békés Város Képviselő-testülete 107/2017. (III.30.) számú határozattal "Az Év Békési Sportolója" címet adományoz KOMA DÁNIELNEK.

KOMA DÁNIEL

A Békési Szabadidős és Sportjáték Klub kosárlabdázója. A hazai első osztályú mezőny egyik meghatározó alakja. Éppen 20 évvel ezelőtt lett tagja a Zalaegerszeg I. osztályú csapatának. A legjobb eredménye a Magyar Bajnokság 6. helyezése volt. Karriercsúcsa az NBI-ben szerzett 31 pont volt. Pályafutása során több, mint 250 NBI-es mérkőzést játszott. Tehetsége Békésen teljesedett ki. Edzői Balogh Vilmos és Balogh Lajos

A magyar B33-as válogatott tagja. A franciaországi Európa Bajnokságon a magyar válogatott legeredményesebb játékosa volt. A 2016-os Európa Bajnokságon a csapata 4. helyezettként végzett. 25-szörös magyar B33-as válogatott. Tagja volt a Csehországban nemzetközi tornát nyert magyar csapatnak.

Békés Város Képviselő-testülete 108/2017. (III.30.) számú határozattal "Az Év Békési Sportolója" címet adományoz LACZÓ DÁNIELNEK.

LACZÓ DÁNIEL

Edzésmunkája, hozzáállása nem csak az edzéseken, de azon kívül is példamutató. Tanulmányi eredményei is kiválóak. Edzője és tanárai is elismerően nyilatkoznak róla. Az elmúlt évek eredményei jól mutatják, hogy kitartó, alázatos munkával hogy lehet évről évre fejlődni, jobb eredményeket elérni. A 2014-es maraton világbajnoki és a 2015-ös Európa – bajnoki címe, a világbajnoki 3. helyezését követően 2016-ban is sikerült kimagasló eredményeket elérnie.

2016-ban a régiós, területi és országos versenyeken elért számtalan kiváló helyezése mellett a legkiemelkedőbb eredményei:

  • Maraton Magyar Bajnokságon ifjúsági C-1 versenyszámban 1. helyezett.
  • Ifjúsági Magyar Bajnokságon C-1 1000m-es és 4000m-es versenyszámban is 2. helyezett.
  • A Brandenburgban megrendezett Maraton Világbajnokságon ifjúsági C-2 versenyszámban Világbajnok.

Edzője: Seller László

Az idei kitüntetések átadását megelőzően került sor a 2017. évben megválasztott békési diákpolgármester és diák-alpolgármester beiktatására. Békés város idei diákpolgármestere, Kecskeméti Gábor, aki a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulója valamint az idei diák-alpolgármester, Gál András, aki a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium diákja.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!