Hagymás, párolt sonkája verhetetlen


Ha ott lóg a kamrában a húsvétról megmaradt darab sonka, akkor érdemes belőle hagymás sonkát készíteni.

Ennek nagymestere Gaál Jánosné, a Csabai Kolbászklub tagja, aki a Csabai Kolbászfesztiválon már nyolc éve a klubsátor büfése, és így lesz idén október 19-22. között is.

– Nagycsaládból származom, ahol minden megmaradt alapanyagot hasznosítottunk – mesélte. – Nem mintha a húsvéti sonkának ne lenne más felhasználási módja vagy akár nyersen ne fogyaszthatnánk el, de nálunk a hagymás változat jött be, és a klubtagoknak is nagyon ízlett ez az egyszerű, de nagyszerű étel.

Gizi – ahogyan mindenki szólítja a klubban – megosztotta velünk édesanyja receptjét, amit ő is készít. A megmaradt nyers sonkát megfőzi, de vigyáz arra, hogy ne essen szét. Ezután felszeleteli, majd nagyon sok, metéltre vágott vöröshagymát párol fedő alatt a serpenyőben, vagyis jó vastagon megágyaz a sonkának, és egy kis fokhagymával is ízesít. Rárakja a megpárolódott hagymára a hússzeleteket, babérlevelet, ecetet tesz bele, vizet önt hozzá, amit folyamatosan pótol. Puhára párolja sonkát, burgonyapürét és fejes salátát tálal mellé. Ha a főtt sonka marad meg húsvétról, már jóval előrébb tartunk az étel elkészítésénél.

Természetesen Gizivel kapcsolatban a kolbászfesztivál is mindig szóba kerül. A legnagyobb találkozóhelynek, házibulinak tartja, a családtagjai is gyúrnak a versenyen, ő a legnagyobb szurkolójuk. Drukkol a kolbászklub tagjainak is a szárazkolbászversenyen, mert ő is úgy tartja, hogy aki ezt a versenyt megnyeri, egy évig büszkén viselheti a kolbászkirály címet.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!