Mini csillagvizsgáló nyílik Békésen!


Lipták Pál békési vállalkozó, 35 éve amatőr csillagász, régi álma vált valóra egy saját békési obszervatórium felállításával.

Amikor megkerestük Palit, rögtön az elején leszögezte, nem vállalkozást szeretne építeni a csillagvizsgálóra, de szándékai szerint egyeztetett időpontban látogatható lesz az érdeklődők számára.

A mini csillagvizsgáló számos eszközből áll. Fő műszerei egy Meade Schmidt Cassegrain 12" LX90-ACF tükrös távcső és egy Skywatcher Fraunhofer 150/1200 refraktor. Közeljövőben tervezi egy LUNT 60mm-es H-alpha távcső beszerzését mely a nap megfigyelésére alkalmas, kiváló részletgazdagsággal.

Jelenleg a távcső szerkezetkész, most folyik az elektronika, a vezérlés és még számos apró kütyü beépítése.

A vizuális megfigyelésen túl tervbe van az asztro fotózás alapjainak lerakása is.

Mint elmondta, gyerekkora óta foglalkoztatja a Világegyetem. Több távcsövet is épített, az egyik legnagyobb 200/800 Newton távcső optikai elemeit és a távcső többi alkatrészét is maga készítette, ennek a távcsőnek a felújítása folyamatban van.

A telephely lapos teteje ideális helyszínnek bizonyult egy fix mini obszervatórium telepítésére, folyamatos észlelésre ad lehetőséget és az évek alatt összegyűlt komoly felszerelés is fix helyre került.

Még tervbe van egy észlelőterasz kiépítése illetve egy tetőre felvezető lépcső kialakítása.

Lipták Pál ezúton is várja a csillagászat iránt érdeklődőket egy későbbi szakkör vagy egyesület megalapítására.

Érd: 20 971 2200

Tételek: 1 - 20 / 27 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!