Békésiek otthonteremtését segíti milliókkal a város


Április 27-én több mint ötmillió forint kamatmentes kölcsön kiadásáról döntött a képviselő-testület olyan családok részére, akik saját tulajdonú ingatlanban szeretnének élni.

A városi költségvetésben tíz millió forint van betervezve otthonteremtésre. Évekig nem sikerült ezt a forrás kiapasztani, de tavaly már érezhető volt, hogy egyre többen vásárolnak vagy építenek lakást, házat, így az elmúlt évben is gyorsan elfogyott a rendelkezésre álló pénz. Örvendetes, hogy áprilisban is hat család és egy lakóközösség (Fáy utca 5/1.) kért kamatmentes kölcsönt. A családok közül négyen kertes házat vesznek, egy család épít, egy család lakást vásárol. A képviselők az Ügyrendi Bizottság javaslatára minden kérelmet támogattak, és 200-700 ezer forint közötti összeget szavaztak meg az igénylőknek. A Fáy utcaiak a tömböt szeretnék felújítani, így ők a rendelet értelmében 1,4 millió forint maximális kölcsönt igényelhettek, amit meg is kaptak.

A megszavazott pénzek kamatmentes kölcsönnek minősülnek, így azt vissza kell fizetni öt éves időtartamom belül. Az önkormányzat mindenkitől két kezest kér.

Békéstől eltérően a települések döntő többsége nem ad ki szociális bérlakásokat és nem folyósít otthonteremtési kamatmentes kölcsönt.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!