A kultúra gazdagít!


Beszámolt a múlt év munkájáról a Békési Városi Kecskeméti Gábor Kulturális Központ.

Sokan még mai is úgy gondolnak a kultúrára, mint a szabadidő hasznos eltöltésére. Kétségtelen, hogy van ilyen funkciója is egy kulturális központnak, azonban az intézmény emberi erőforrást fejlesztő szerepe egyre fontosabbá válik a mindennapokban. Ennek érdekében fókuszában a helyi értékek-, közösségek feltárása, képviselete áll. Ilyen rendezvény volt pl. a Békési farsang, vagy éppen a Madzagfalvi Napok is, ahol a város számos közössége, mutatta be az általa képviselt értékeket, amelyek közül nem egy esetben vállalkozás is indult. Így a kulturális központ közvetve és közvetlenül is hozzá tud járulni a város gazdasági fejlődéséhez.

2016-os év kiemelt közösségi eseménye volt a közösségi tervezéssel módszerével megvalósult Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia, mely sikeres pályázat esetén nyolcszázmillió forintos támogatást jelent a városnak.

A kulturális központ szerepében fokozatosan erősödik az aktív, a településért tenni akaró közösségek felkarolása, erősítése.

A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ 2016-ban hat intézményegységgel működött, így az irányítása alá tartozott a kulturális intézményegység mellett az uszoda, az üdülőközpont, a kikötő, a sportcsarnok és a sportpálya is.

2016-os év közművelődési tevékenységeiről röviden számokban:

Tizennégy művészeti csoportban (színjátszó, tánc, fotó) összesen 198 fő vett részt. Kettő népművészeti csoportban (népzene, népdal) 39 fő tevékenykedik hétről-hétre. Egy tárgyalkotó művészeti csoportban pedig 19-en járnak.

Klubjainkban összesen 18 közösségünk van. Ebből egy nyugdíjas, egy ifjúsági, öt gyermek, egy családi és tíz egyéb érdeklődési kör szerinti közösség. Ezekbe a klubokba összesen 315-en járnak. Mindösszesen 32 csoportunknak és közösségünknek 513 résztvevője van.

Az ismeretterjesztés kiemelt feladata a helyi értékfeltárás és az innovatív gondolatok terjesztése. Így 2016-ban is megrendeztük a térség legnagyobb innovációval foglalkozó szakmai konferenciáját Közösség – Média – Művelődés címmel. Fókuszban a közösségi vállalkozás és a kulturális dimenzióváltás került. Erre a rendezvényre kilenc megyéből több mint kilencven résztvevő jött el.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!