Vállalkozásom története: Barta István Zoltán


SOS Diszkont, Barta Diszkont, Vöröskereszt, Madzag, Gázfutár, Posta, ezen szavak bármelyikéről egy békésinek eszébe juthat Barta István Zoltán, aki éppen 25 éve vállalkozó és a napokban ünnepelte 50. születésnapját. Vele beszélgettünk.

Békés Mátrix:

Aki megnézi a weblapodon található önéletrajz szerű felsorolást, az joggal gondolhatja, ez az ember a jég hátán is megél.

Barta István Zoltán:

Idén júniusban lesz 25 éve, hogy kezembe nyomták a vállalkozói igazolványt, azóta nagyon sok mindent átéltem, tapasztaltam, kipróbáltam, ami működött azt becsülettel vittem.

Békés Mátrix:

A gimnázium után az egyik biztosítónál kezdtél el dolgozni, úgy hírlik, harcos üzletkötő hírében áltál…

Barta István Zoltán:

1986-tól 1991-ig dolgoztam ott, kiálltam az ügyfeleimért, nem biztos, hogy a főnökeim szerettek, de ezt máshogy nem lehetett korrekten csinálni.

Békés Mátrix:

Aztán egy év munkanélküliség után jött az első ötleted, a híres S.O.S Diszkont.

Barta István Zoltán:

92-ben, friss vállalkozóként alapítottam ezt a boltot, ami nagyon sikeres lett, országos médiumokban szerepelt a híre, sőt, a mai szociális boltok alapötleteként is szolgált. A lényege az volt, hogy 200Ft-os tagdíj ellenében beszerzési, sokszor önköltségi áron lehetett nálam vásárolni a legfontosabb termékeket, túlnyomórészt élelmiszereket, csak a munkanélküli könyv kellett hozzá és a dolog remekül működött 1996 áprilisáig.

Akkor nyitottam meg a Barta Diszkontot itt a Szent Pál soron, a korábbi Cukorka bővítéseként tervezett csokoládégyár telepén.

A S.O.S boltból SÓS bolt lett, mivel közben az ország legnagyobb kiskereskedője lettem és több ezer tonna sót értékesítettem.

Békés Mátrix:

98-ban aztán körbekerítetted madzaggal a belvárost.

Barta István Zoltán:

25 éve volt ekkor Békés város, április 15-én történt és nagyon pozitív visszhangja volt, a hatalmas gombolyag aztán 2000-ben a Barta Udvar közepére került, emlékmű formájában. 2015-ben aztán nagy sikerrel megismételtük a madzagkötözést. A madzag régi értelmezésében egy szép békési legenda. Mai értelmében viszont összeköt. Ezt kell erősíteni.

Békés Mátrix:

2000-ben aztán már Barta Udvar lett az egész egykori Cukorka épülete és sok vállalkozás talált otthonra nálad. Az igazi vállalkozásfejlesztés még ezután következett!

Barta István Zoltán:

A bérlők mellett 2000-ben elkezdtem a palackos gázkereskedést, amiben 2008-ban országosan első lettem, majd 2003-ban megnyitottam az első magán postapartnert, ezért 2007-ben kaptam nívó díjat, 2009-től Uniós Postaként működünk.

Békés Mátrix:

Társadalmi tisztséget is vállaltál időközben, a Magyar Vöröskereszt megyei alelnöke lettél, aktívan részt veszel véradások szervezésében, Békésen emlékezetes országos rekordokat állítottatok be a Véradóállomás segítségével.

Barta István Zoltán:

Az akkori elnök, Habsburg György is ellátogatott hozzánk, akkora híre lett a véradásnak, de minden mellett a segítség számít.

Hogy tényleg odaállunk mindannyian egy ügy mellé. A békésiek szolidaritásból jelesre vizsgáztak, már várják, már kérdezik, mikor lesz a következő alkalom.

Erre nagyon büszke vagyok és többet jelent számomra, mint bármilyen elismerés.

Az eddig kapott mindenféle ígéretekkel már tele van a padlásom, csak az működik, amibe keményen beleállok.

Akik ismernek, és Békésen nem kevesen vannak, azok tudják, hogy állandóan vannak újabb és újabb céljaim.

Az egészségmegőrzés, a szűrőprogramok ilyenek, ezért most azon dolgozom, hogy egy mindennel felszerelt egészségszűrő kamion járhassa a megye településeit, mert időben végzett szűréssel megelőzni sokkal egyszerűbb a betegséget, mint utólag gyógyítani.

Remélem sikerülni fog és hamarosan jelentkezem az idei Madzagfalvi Véradás részleteivel!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!