Ritkán hallott művek is felcsendülnek a Händel-esten


Különleges komolyzenei koncertélményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak 2017. június 27-én 19 órától a békési kulturális központba.

A barokk zeneszerző, Georg Friedrich Händel mély érzelmeket közvetítő, gyönyörű darabjaiból ad elő válogatást Matuz István, Kossuth-díjas fuvolaművész, Vas Katalin csellóművész, Matuz Gergely fuvolaművész és Szakács István zongoraművész.

A közelgő Händel-est kapcsán Matuz Gergely, fuvolaművésszel beszélgettünk:

Kérem mutassa be pár szóban a Händel-est keretében fellépő zenészeket. Honnan jött az ötlet az együttműködéshez? Milyen kapcsolat fűzi Önöket egymáshoz?

A Matuz család három hangszeres tagja, Matuz István és Gergely, Vas Katalin, valamint Szakács István zongoraművész együttműködése nagyjából 25 éves múltra tekint vissza, de a tavalyi évtől fogva különösen szoros a többé-kevésbé rendszeres Händel kamaraestek óta.

Több neves szakmai díjra lehetnek méltán büszkék. Megemlítene néhányat?

Matuz István lényegében az összes szakmai és állami díj birtokosa, ami a műfajban lehetséges, az Artisjus díjaktól egészen a Kossuth-díjig, az együttes többi tagja is többször kapott Artisjus-díjat.

Milyen darabokat adnak elő ezen az esten? Mi alapján esett ezekre a választásuk?

A kizárólag Händel műveiből álló összeállítás lényegében az életmű kisebb áttekintésére tesz kísérletet, annak reményében, hogy eddig ismeretlen remekművek is előtérbe kerülnek ezáltal. A hangsúly a hangszeres és a tisztán drámai alkotásokon egyszerre van jelen, azt kutatva, vajon Händel szonátái és triószonátái operaszerzői termésének gyümölcsei-e. Ebből a szempontból fontos, hogy a koncert zárószáma a zeneirodalom egyik legellentmondásosabb "őrülési jelenete", mely ugyanúgy él a barokk eszköztárával mint számos kortársa, azonban hatását tekintve mérföldkőnek tekinthető. Reméljük hozzá tudunk járulni Händel azon műveinek megismertetéséhez, melyek leginkább őt jellemzik, s számos kétes értékű sztereotípiát tudunk kissé háttérbe szorítani.

A Bétazen keretein belül idén huszonnegyedik alkalommal rendezzük meg a Nemzetközi Fuvolakurzust, melyre az egész országból érkeznek fiatal tehetségek. Milyen tanácsokat tudna adni a fiatal fuvolistáknak?

Leginkább Daniel Barenboim szavait tartanánk megfontolásra érdemesnek: a Tradícióban az előremutatót, a hagyományban pedig a rendhagyót keressék, fedezzék fel, leljék ebben örömüket egy életen át, erre tesz kísérletet ez a mai este is...

Köszönjük az interjút!


Műsor: E-moll triószonáta HWV 395

G-dur szonáta HWV 363b

Ah, mio cor, ária az Alcina című operából

E-moll triószonáta HWV 398

Ária a Deidamia című operából

F-dur triószonáta HWV 401

Angelica áriája és Orlando őrülési jelenete

Belépődíj: 2000 Ft/fő, Békés Kártyával 1500 Ft/fő Csoportos kedvezmény minimum 10 fő esetén: 1500 Ft/fő

Jegyek megvásárolhatók a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban (Békés, Jantyik M. u. 23-25.) vagy online, ide kattintva.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!