Bartók és Kodály zongoramuzsikája a népzene szárnyán


Mit hallhatott Bartók gyűjtő körútjai során? Milyen dalok, motívumok, hangszerek hagyhattak nyomot a lelkében, fejében, és később, a műveiben, például a Román népi táncokban, vagy az Allegro Barbaroban? És mely dallamok hathattak Kodályra? Hogyan kapcsolódnak össze darabjai – a klasszikus zene ritka gyöngyszemei – a népzenével?

Izgalmas és lendületes előadás adja meg mindezekre a választ a Muzsikás együttes és Fülei Balázs koncertjén, ahol a hangszerek, az ének, a tánc mind-mind ezekhez a kérdésekhez visz közelebb. A Muzsikás együttes tavaszi-nyári országjáró körútjának hangversenyein felváltva, egymást kiegészítve, és egymás hatását felerősítve szólal meg a népzene, valamint Kodály és Bartók zongoradarabjai. A koncerten többek között a Dunántúlról, Kalotaszegről, Gyimesből, a Mezőségről, Szatmárból, szólalnak meg népi dallamok, énekek, valamint részletek hangzanak el Bartók következő zongoraműveiből: Gyermekeknek, Kis szvit, Szabadban, Allegro Barbaro, Román népi táncok, valamint Kodály Marosszéki Táncok című darabja is a műsor része lesz.

A Sipos Mihály, Éri Péter, Porteleki László, és Hamar Dániel alkotta Muzsikás együttes több mint négy évtizede állandó szereplője a hazai és a nemzetközi zenei életnek. Ennek az együttesnek sikerült az, ami korábban senki másnak: elsőként fogadtatták el a hagyományos magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. New Yorktól Tokióig, Hong Kongtól Shanghajig a világ legrangosabb koncerttermeinek és fesztiváljainak gyakori vendégei, koncertjeiket, lemezeiket a legtekintélyesebb napilapok és a zenei szaksajtó egyaránt méltatja. Számos kitüntetés – így a Liszt Ferenc díj, a Kossuth díj, a Prima Primissima díj birtokosai – és az európai zenekarok között elsőként a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX-díjat is átvehették.

Az "Allegro Barbaro" koncert során az együttes vendégei lesznek:

Fülei Balázs zongoraművész

Petrás Mária moldvai születésű Prima Primissima-díjas keramikus-népdalénekes

Farkas Zoltán "Batyu" és Tóth Ildikó "Fecske" Harangozó-díjas néptáncospár.

A hangverseny időpontja: 2017. június 26. 19:00 óra

Helyszíne: Kecskeméti Gábor Kulturális Központ (Békés, Jantyik M. u. 23-25.)

Belépődíj: 2000 Ft/fő, Békés Kártyával 1500 Ft/fő Csoportos kedvezmény minimum 10 fő esetén: 1500 Ft/fő

Jegyek megvásárolhatók a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban (Békés, Jantyik M. u. 23-25.) vagy online, ide kattintva.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!