Ha táborozni megy a gyerek!


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.
  • 1. játsszunk táborosat!
  • Ha gyermekünk korábban nem volt távol, előfordulhat, hogy szorongani kezd az idegen környezettől. Készítsük fel őt játékkal, imitáljuk a táborozást! Szervezzünk pizsamapartit a barátokkal, vagy akár sátrat is állíthatunk a kertben, hogy átadjuk neki a különleges tábori hangulatot. Hangsúlyozzuk a pozitívumait, meséljünk neki akár saját tapasztalatainkról is, motiváljuk azzal, hogy új barátok és maradandó élmények várják.

  • 2. ösztönözzük magabiztosságra és önállóságra a gyereket!
  • Beszéljük át gyermekünkkel a legfontosabb tudnivalókat, adjunk át neki minden információt arról, hogy mire számíthat: hová mennek pontosan, hányan lesznek, mit fognak csinálni. A bőröndbe mindenképpen együtt pakoljunk be vele, hiszen, ha tisztában van azzal, hogy mit és hol talál, az magabiztosságra és önállóságra ösztönzi. Fektessük le a tábori szabályokat, az elfogadható viselkedés alapjait, és tudatosítsuk benne, hogy a táborvezetőkhöz akármikor fordulhat.

  • 3. ruhadarabok
  • Szerezzünk pontos információkat a helyszínről, és kérjünk részletes leírást a napirendről, mert ezek segítenek bennünket a csomagolásban. Kényelmes ruhadarabokat pakoljunk, de arra vigyázzunk, hogy gyermekünk táskája ne legyen túl nehéz. Készüljünk a hűvösebb időre még akkor is, ha zavartalan napsütést jósolnak a szakemberek. Ne felejtsünk el bepakolni egy kisebb hátizsákot a kirándulásokhoz vagy strandolásokhoz. Válasszunk olyat, amelybe belefér egy szendvics, egy fél literes üdítő, egy pulóver és egy törölköző.

  • 4. milyen legyen az egészségügyi csomag?
  • Csökkenthetjük gyermekünk rossz közérzetének vagy megbetegedésének kockázatát, ha alapvető higiéniás eszközöket is pakolunk a bőröndbe. Egészségügyi csomagunkban mindenképpen legyen nedves törlőkendő, kézfertőtlenítő, egészségügyi papír, papír zsebkendő, sebtapasz, kullancs- és szúnyogirtó. Magas faktorszámú naptejet még akkor is tegyünk el, ha nem vízparti táborba megy a gyermekünk, hiszen a magas UVB sugárzás gyorsan leégéshez vezethet egy kirándulás alatt.

  • 5. figyeljünk a kommunikációra!
  • Rajtunk is múlik, hogy gyermekünk ne érezzen honvágyat a tábor ideje alatt. Figyeljünk arra, hogy semmiképp se mondjunk olyanokat, hogy "Mihez kezdek én nélküled?", mert ez bűntudatot ébreszthet a kicsiben. A tábor ideje alatt tartsuk gyermekünkkel a kapcsolatot, de adjuk meg neki a kellő szabadságot! Ne hívjuk túl sokszor, mert azt fogja érezni, hogy aggódunk, és ez negatív érzéseket fog kelteni benne. A honvágy leküzdésében különösen sokat segíthet, ha elviszi magával a kedvenc plüssállatát, ezért ezt se felejtsük ki a bőröndből.

    A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

    www.gondoskodo.hu

    www.immunspecialista.hu

    Kristály Patika

    Levendula Patika


    Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

    Cimkék:


    tábor gyermek