"Még több lehetőséggel" a gyermekekért


Megjelent: 2017 Augusztus 22. ( Kedd ) 12:43
Módosítva: 2017 Augusztus 23. ( Szerda ) 08:51
A Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ jogelődje 1998. óta látta el a Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Szolgálat feladatait Békés és Tarhos vonatkozásában, ez bővült 2016. január 1-től jogszabályi kötelességének eleget téve, mint Család és gyermekjóléti Központ a Békési Járási területen a hatósági eljárással érintett gyermekek védelme érdekében.

Az egyre komplexebb és mélyebb gyermekeket érintő problémákat tapasztalva a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ úgy döntött pályázatot nyújt be az Óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztése elnevezésű EFOP 3.2.9.-16 azonosítószámú felhívásra. A 18 hónapos intenzitású programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma teljes pályázati összegben támogatásra érdemesnek ítélte, ezáltal 2017. július 1-n a program "Még több lehetőséggel" címmel elkezdte tevékenységét.

A projekt összköltségvetésének (33.459.067 Ft) keretében célunk az iskolai és óvodai szociális segítés bevezetése által a gyermekek, fiatalok, családok hátrányainak, veszélyeztetettségének csökkentése; olyan egyéni illetve csoportos prevenciós programokba való bevonásuk, amely elősegíti erkölcsi, pszichés és szellemi fejlődésüket. Célunk a szabadidő hasznos eltöltésének biztosításával a gyermekek, fiatalok elkerüljék az olyan közösségeket, ahol a drog, az alkohol, a dohányzás, és a kriminalizálódás veszélyeinek vannak kitéve. Cél továbbá a közösséghez való tartozás érzésének kielégítése; új kapcsolatok, baráti társaságok kialakulásában való segítségnyújtás; a gyermekkorúak, fiatalok lelki, mentális egészségének megőrzéséhez, fejlesztéséhez való hozzájárulás; a deviáns viselkedésminták kialakulásának megelőzése; a halmozottan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett gyermekek szocializációjának elősegítése.

A program a Békés Járási területen Békésen, Mezőberényben és Köröstarcsán kezdi meg pilot jellegű tevékenységét, mely előkészíti a 2018. szeptemberében kötelező jelleggel ellátandó Iskolai illetve óvodai szociális munkát.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!