Békés Megyei Príma-díjat kapott a Belencéres Néptáncegyüttes


A kemény munkának előbb-utóbb beérik a gyümölcse. Békésen mindenki jó szívvel gondol a Belencéres Néptáncegyüttesre és a városi események sem múlhatnak el nélkülük. Örülünk számos hazai és külföldi sikerüknek és boldogok vagyunk akkor is, ha a szűkebb környezetünkön kívül mások is felfigyelnek a fiatalok áldozatos, népzenei és néptánc kultúránk iránt elhivatott munkájára.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Békés megyei elnöke, Nagy Mihály László néhány hete egy nem várt levéllel örvendeztette meg a néptáncegyüttes művészeti vezetőjét, Mahovics Tamás néptáncpedagógust, mely szerint megyei Príma-díjra terjesztették fel őket, mellyel 1 millió Ft pénzjutalom is jár.

A hivatalos díjátadó ünnepségnek 2017. szeptember 22-én a békéscsabai Phaedra Rendezvényközpont adott helyet, ahol sikeres megyei vállalkozókat, továbbá olyan személyeket és csoportokat tüntettek ki a Békés Megyei Príma-díjjal, akik a sport, a nép- és a zeneművészet területén kimagaslót nyújtanak. Az elismerést Mahovics Tamás feleségével, Mahovicsné Ladányi Anitával vette át. A gálaesten műsort adott a Belencéres Néptáncegyüttes kamaracsoportja, szólót táncolt Ifj. Mahovics Tamás, aki másnapi születésnapja alkalmából még egy csokitortát is kapott a szervezőktől. Az élőzenét a Suttyomba Zenekar szolgáltatta.

Az est folyamán díjazták továbbá Dr. Baji Balázs békéscsabai gátfutót, világbajnoki bronzérmes, Universiade aranyérmes sportolót, illetve az Alföld Quartet-et. A díjazottak méltatásukat követően néhány mondat erejéig meg is köszönték kitüntetésüket. Mahovics Tamás külön köszönetét fejezte ki többek között a szülőknek, akik gyermekeiket beíratják hozzájuk a néptánc órákra ezzel is segítve népi hagyományaink és kultúránk ápolását, valamint azoknak a békési iskoláknak, ahol a néptáncegyüttes utánpótlás nevelése zajlik, vagyis a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának, illetve a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumnak.

Nagy Mihály László a hivatalos díjátadót követő vacsorán egy személyes beszélgetés kapcsán elmondta, hogy ő maga terjesztette fel a díjra a néptáncosokat, mivel valaki régen, több, mint tíz évvel ezelőtt, mikor Sztankó Károly megalapította az együttest, hívta fel a figyelmét a Békésen folyó munkára, arra, hogy milyen értékek mentén nevelik itt a gyerekeket. Ez az információ akkor jó mélyre elraktározódott benne, de a szakmai munkát igyekezett továbbra is figyelemmel kísérni és úgy ítélte meg, hogy idén legyen az egyik díjazott a Belencéres Néptáncegyüttes.

/Fotó: Ifj. Juhos János/


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!