Interjú Csete Örssel, az 56-osok fotósával


Budapest után először Békésen kerül bemutatásra az 1956 személyesen című könyv. 2017. október 19-én nem egy megszokott könyvbemutatónak lehet fül és szemtanúja mindaz, aki eljön a 18 órakor kezdődő előadásra. Csete Örssel, a könyv írójával beszélgettem…

Mikor kezdett el érdeklődni a történelem iránt? Esetleg van személyes kötődés is?

A történelmet mindig is szerettem, gyerekkorom kedves olvasmányai is ehhez a területhez kapcsolódnak. A szocializmusnak nevezett nagyszabású emberi kisérlet alatt az én családomban soha nem volt kérdés, hogy 1956-ban forradalom volt: apukám Csete György építész akkoriban volt a Műszaki Egyetemen első éves, fényképezőgéppel járta a forradalom alatt a várost, édesanyám Csete Ildikó textilművész nyíregyházi iskolásként a végeláthatatlan szovjet harckocsioszlop vonulására emlékszik.

A magyar történelmen belül miért pont 1956?

Mert a XX. századi történelmünkből európai léptékkel nem sok dicsekedni valónk van. 1956 menő. Azon dolgozom magam is, hogy ezt bemutassam. Nem kis munka lehetett felkutatni a még élő 56-osokat.

Miről szól a könyv és hogy épül fel?

Az ötvenhatosok felkutatása valóban nem egyszerű, de egy idő után kézről kézre adtak. A könyvem 248 oldalon 111 ember portréját villantja fel - egy-egy oldalpáron egy nagyméretű portréfotóval és egy általam szerkesztett szövegrészlettel riportalanyom életéből, amelyet a fotózás során elmesélt nekem. Mindenkiről van ötvenes évekbeli fénykép is és egy rövid életrajzi összefoglaló. A 111 ember közel fele olyan külföldi, akik szolidárisak voltak a forradalommal a saját országukban és ennek szellemében cselekedtek, vért adtak, felvonulást szervezetek, pénzt gyűjtöttek, újságot írtak sőt, zenét komponáltak. Olasz, lengyel, finn, román, osztrák ötvenhatos barátaink bemutatására nem volt még példa Magyarországon.

Nem csak egy "szokványos" könyvbemutatónak ígérkezik. Lesz egy vendége is az est folyamán. Ki ő és miként ismerkedett meg vele?

Fekete Pali bácsival egy éve találkoztunk, 1956-ban a Békés megyei forradalmi bizottság elnöke volt. Sorsa példa arra, hogyan tört ketté a megtorlás emberi életpályákat.

Miért lesz érdemes ellátogatni erre a rendezvényre?

Pali bácsi miatt feltétlenül: ma már alig élnek az országban olyan emberek, akik 1956-ban egy városban, régióban a forradalom alatt vezetők voltak. A könyvbemutató sem szokványos lesz: végig vetíteni fogok, és talán még dalra is fakadok…
Köszönöm az interjút!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!