250 ifjúsági csapat gyúr a kolbászfesztivál nyitónapján!


Két egyenrangú, egyaránt négyezer négyzetméteres sátorban zajlanak a 21. Csabai Kolbászfesztivál nyitónapja előtt, szerdán az utolsó előkészületek.

A Munkácsy-sátor ad otthont csütörtök délelőtt 10 órától az ifjúsági kolbászkészítő versenynek, óvodásoktól az egyetemistákig 250 gárda verseng majd.

Dr. Ambrus Zoltán, a Csabai Kolbászklub egykori és Hégely Sándor, a civil szervezet jelenlegi elnöke elmondták, a nagy érdeklődéshez hozzájárul, hogy a csabai kolbász több mint százéves hagyományait immár két évtizede ápoló Csabai Kolbászklub Egyesület jó ideje a fiatalokat bevonja a hagyományőrzésébe. Ez is kell ahhoz, hogy a következő száz évben is legyen csabai kolbász!

A városi önkormányzat támogatásával akciót indítottak, melynek célja, hogy valamennyi csabai iskolás legalább egy alkalommal készíthesse el és kóstolhassa meg a saját csabai kolbászát. Ennek érdekében az Uhrin Zoltán Klubházban rendszeresen gyakorlati bemutatókkal fűszerezve népszerűsítik a kolbászkészítést, valamint előadásokon avatják be a gyermekeket a hagyományokba, a sertéstartás békéscsabai elterjedésébe, egy-egy disznótor, disznóvágás menetébe.

Általános és középiskolás diákok is nagy lelkesedéssel gyúrták, gyúrják rendszeresen a kolbászt a klub szakavatott tagjainak segítségével, és ez jó felkészülést jelentett számukra a Csabai Kolbászfesztivál ifjúsági töltőversenyére is. A város számos iskolája élt már a lehetőséggel, töltöttek a megyei gyermekvédelmi központ Degré utcai ellátottjai vagy a Békéscsaba Diák Kézilabda Sportjáért Egyesület (DKSE) fiatal sportolói is. A legnagyobb élményt mindenki számára az jelentette, amikor sütve megkóstolták terméküket. Most pedig egymással versenghetnek a fesztiválon frisskolbászkészítésben.

A Mokry-sátorban is zajlik majd az élet csütörtökön délelőtt 10 órától, a nemzetközi szárazkolbászversenyre beérkezett remekműveket bírálja el nyilvánosan a szakmai, a média és a sorsolás alapján kiválasztott háromtagú közönségzsűri. A tavalyi fesztivál Krajcsó Pál Emlékversenyén készült szárazkolbászokat is zsűrizik. Az eredményhirdetést csütörtökön 18 órától, a fesztivál ünnepélyes megnyitója keretében tartják.

A Mokryban koncertezik este a Tankcsapda, a Munkácsyban Kasza Tibi. Az időpontokat úgy alakították ki, hogy az érdeklődők mindkét koncertet láthassák.

Keretes

A thai nagykövet is itt lesz

Messzi távolból is sokan jönnek, hogy a fesztiválon megízleljék a csabai kolbászt, belekóstoljanak mindabba, átéljék mindazt, ami egy város történelmét alakította, hangulatát, ízét, szeretetét adta, ami közösséget kovácsolt. Thai tanárok az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány programjának keretein belül érkeztek meg Csabára. Csütörtökön ők is gyúrják a kolbászt. A fesztiválra a Thaiföldi Királyság magyarországi nagykövete is kilátogat.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!