Nagyszabású projekt vette a kezdetét városunkban


Elindult a leszakadó területek és hátrányos helyzetű személyek felzárkóztatása! Az „Együtt az integrációért Békésen” elnevezésű (TOP 5.2.1-15-BS1-2016-00002 számú) pályázatból egyebek mellett a leghátrányosabb élethelyzetben lévő békésiek felzárkóztatása, szakmai végzettséghez juttatása, foglalkoztatásának megoldása, egészségügyi és lakhatásai körülményeinek javítása, továbbá a Hatházon lévő szegregált terület utcaképének rehabilitációja valósulhat meg.

A projektet bemutató szakmai rendezvényen Izsó Gábor polgármester éppen eme összetettségét emelte ki. Azt, hogy a 172,5 millió forintból megvalósuló projekt tényleges esélyt kínál a felzárkóztatásra, a programba bevont 240 személy szociális, társadalmi, foglalkoztatási és egészségügyi hátrányainak leküzdésére.

A pályázat menedzselését Almási Gyöngyvér végzi, aki részletesen ismertette a terveket. A 36 hónapon keresztül, 2020. április végéig zajló projekt összefogásból született meg. A főpályázó Békés Város Önkormányzata volt, konzorciumi partnerként a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ, a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, valamint a Békési Kommunális és Szolgáltató Kft., további partnerként a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója, a Reményhír Alapítvány és a Békés Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya dolgozik majd együtt. A számos részterületre fókuszáló, szerteágazó programban kiemelten fontos a képzés. Az alapkompetenciák megszerzése után piacképes és a térségben hiánynak számító területeken lehet (konyhai kisegítő, tisztítás-technológiai szakmunkás, kertépítő- és fenntartó, asztalos-ipari összeszerelő) szakmai képzettséget szerezni. Továbbá az elhelyezkedést segítő és a munka iránti motiváltságot javító tréningeket is biztosítanak. Fontos még a szociális munka, benne az egyéni és családi tanácsadás. Vannak a programnak az egészségügyi hátrányokat leküzdeni szándékozó részei is.

- Az élet minden területén szakember nyújt segítséget, ezzel valódi esély teremtődik a telepszerű lakókörnyezetben élők életminőségének javítására – mondta Almási Gyöngyvér.

Az "Együtt az integrációért Békésen" pályázat része egy másik, szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert forrásból megvalósuló kezdeményezés. A "Leromlott városi területek rehabilitációja" című, ugyancsak most útjára indított projektről (TOP-4.3.15) Kádasné Öreg Julianna, a szociális szolgáltató igazgatója számolt be. Ennek lényege, hogy a kijelölt, hatházi szegregált területen infrastrukturális fejlesztések történnek. Modern szociális bérlakások kialakítása, közösségi ház létrehozása és élettel megtöltése, járdák felújítása, játszótér kialakítása, parkfelújítás mind-mind azt szolgálják, hogy ez a városrész ne legyen többé egy sokszoros hátrányokat elszenvedő lakosságú, leszakadó terület – mondta el a szakember.

Fotók: GA-Pix Fotó

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!