Ismét elismerő oklevélben részesült a Fürkész Óvoda


A közösségi kategóriában 2017. évben Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Fürkész Központi Óvoda konyhakertje is elismerő oklevélben részesült.

Az országos programban való részvétellel hozzájárultak a nemzet kultúrájának gazdagításához, hagyományok ápolásához, az értékek továbbörökítéséhez. Az elismerő oklevelet a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára Szakáli István Lóránd és Kovács Szilvia programigazgató adta át. Az oklevelet az intézmény részéről Béres Istvánné igazgató, Fazekas Klára tagóvoda vezető és Bagolyné Szűcs Andrea óvodapedagógus vette át.

Az átadó ünnepségen elismerésben részesült Izsó Gábor városunk polgármestere és Zsombok Ágnes Andrea települési koordinátor is. "A legszebb konyhakertek" - Magyarország legszebb konyhakertjei mozgalmat Kovács Szilvia – programigazgató Karcag város alpolgármester indította 2005-ben civil kezdeményezésként.

A Fürkész Óvoda pedagógiájának kiemelt tevékenysége a külső világ tevékeny megismerése, a gyermekek környezeti szemléletformálása- az ökotudatos magatartásformálás. Feladatuknak tartják a hagyományos kertművelési ismeretek átadását, az ökopraktikák megismerését. Az intézmény bioveteményesében mini, magas művelésű parcellás ágyásokat alakított ki.

A csoportok rendszeresen kilátogatnak a kiskertjükhöz és a szezonális kerti munkákat a pedagógusok és a dajkák segítségével együtt végzik el. Kertekben haszonnövényeket, kultúrnövényeket, gyógynövényeket, dísznövényeket, szárításra alkalmas virágokat nevelgetnek. A gyerekek a talajművelés minden munkafázisában rész vesznek: talaj előkészítés, veteményezés, palántázás, öntözés. A beérett zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket közösen takarítják be. A gyerekeken keresztül eljutnak a szülőkhöz, a családokhoz, munkahelyekhez azok az információk melyek a változás elindítói lehetnek.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!